Abuzuri la Agenția pentru Protecția Consumatorului. Directorul Iurie Eremia nu poate fi demis, pentru că e în concediu de îngrijire a copilului
Full Article 3 minutes read

Abuzuri la Agenția pentru Protecția Consumatorului. Directorul Iurie Eremia nu poate fi demis, pentru că e în concediu de îngrijire a copilului

Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP) va fi reformată, după ce autoritățile au depistat numeroase abuzuri și nereguli. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul conferinței de presă din 31 ianuarie. Gavrilița a acuzat conducerea instituției că ar fi fost controlată de către Vladimir Plahotniuc. Totuși, directorul nu poate fi demis pentru că se află în concediu de îngrijire a copilului. În același timp, patru inspectori ai APCSP au fost reținuți de CNA și plasați în arest preventiv.

Premierul țării a declarat că, pe parcursul ultimelor luni, Ministerul Economiei a efectuat mai multe acțiuni pentru „curățarea instituției de corupți”.

Anume această instituție protejează consumatorul de abuzuri. Din păcate, în ultimii ani, a fost extrem de ineficientă. În loc să verifice cum sunt protejate drepturile consumatorilor și să intervină prompt pentru a combate orice abuz, această instituție s-a demonstrat a fi și ineficientă și coruptă”, a declarat Gavrilița.

Oficialul a precizat că au fost formulate „mai multe dosare cu informații incriminatorii”, care au fost transmise Procuraturii.

În ultimii ani, Agenția a fost folosită ca instrument de stors banii din afaceri și sunt sigură că aceste informații sunt suficiente pentru condamnări. Și trebuie să ne facem treaba și să ne asigurăm că această instituție este funcțională. La conducerea instituției au fost persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și mulți dintre așa-numiții inspectori au făcut parte dintr-o federație de sport. Au fost comise mai multe abuzuri care trebuie oprite”, a mai spus Gavrilița.

Ministrul Economiei Sergiu Gaibu a adăugat că APCSP ar fi comis abuzuri în domenii precum microfinanțarea.

Pe acest abuz, de exemplu, Agenția încă nu este pregătită și trebuie restructurată, completată cu funcționari capabili să verifice dacă acele contracte corespund legislației și nu se comit abuzuri față de consumatori. Este doar un exemplu. Din acest motiv, în urma mai multor plângeri, am inițiat o misiune de audit. Constatările reflectă grave neconformități”, a declarat oficialul.

APCSP este condusă de Iurie Eremia. Potrivit ministrului Economiei, pe numele lui Eremia au fost depuse numeroase plângeri.

Nu poate fi demis deocamdată, pentru că se află în concediu de îngrijire a copilului. A reușit să treacă dintr-un concediu în altul și să nu poată fi supus acestei verificări și analize din partea Comisiei de disciplină”, a mai spus Gaibu.

În prezent, 4 inspectori ai Agenției sunt în arest preventiv în izolatorul CNA.

Ministerul Economiei a dispus un moratoriu la controalele acestei instituții până la finalizarea restructurării, evaluării angajaților astfel încât să acționeze nu în interesul unor grupări, dar al consumatorului pe care trebuie să îl protejeze. Urmează să fie efectuat un plan de restructurare și o hotărâre de guvern”, a completat ministrul Economiei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: