Acordul cu Germania a fost semnat. Moldova a primit cele €40 mln pentru compensații la energie
Full Article 2 minutes read

Acordul cu Germania a fost semnat. Moldova a primit cele €40 mln pentru compensații la energie

Acordul de finanțare privind promovarea securității energetice a grupurilor vulnerabile printr-un grant din partea Republicii Federale Germania către Republica Moldova a fost semnat astăzi, 18 noiembrie. 

Acordul prevede acordarea unui sprijin bugetar nerambursabil în valoare de 40 de milioane de euro Republicii Moldova.

Mijloacele financiare vor sprijini Moldova în implementarea programului guvernamental „Ajutor la contor”. În cadrul acestui program, populația va beneficia de compensații în factura la energie în perioada sezonului rece, noiembrie 2022 – martie 2023, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.

„Republica Federală Germania a fost mereu alături de Republica Moldova, susținându-ne în cele mai dificile situații. Astăzi statul german își reconfirmă suportul pentru cetățenii țării noastre, prin această contribuție financiară nerambursabilă, care va acoperi cheltuielile pentru plata aproape integrală a compensațiilor la energie pentru luna noiembrie. Adresez mulțumiri Germaniei nu doar pentru acest suport financiar semnificativ, atât de important în aceste vremuri agitate, dar şi pentru susținerea necondiționată în calea aleasă spre integrarea europeană”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău spune că ajutorul vine în contextul creșterilor de prețuri la energia electrică din cauza războiului din Ucraina. Margret Uebber consideră că nu este corect ca cetățenii să sufere din acest motiv.

„Creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului neprovocat și nelegitim de agresiune al Rusiei în Ucraina duce la aceea, că multe gospodării din Moldova trebuie să plătească o parte semnificativă din venitul lor pentru energie. Aceasta este o povară enormă pentru multe gospodării. Suntem bucuroși să putem fi alături de prietenii noștri moldoveni în aceste vremuri dificile. Cu cele 40 de milioane de euro, susținem Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care ajută în special gospodăriile care au cea mai mare nevoie. Germania va continua să sprijine Republica Moldova în depășirea situației dificile actuale și să însoțească țara pe calea integrării”, a adăugat Margret Uebber.

Amintim că pe 17 noiembrie Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a anunțat că Germania va dona Republicii Moldova 40 milioane de euro pentru acordarea compensațiilor la energie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: