Acționarii Moldovei
Cine deține băncile moldovenești
În ultimul an, s-a schimbat cardinal componența acționarilor în băncile moldovenești. Și aceasta continuă să se schimbe. Tot mai multe bănci devin proprietate a investitorilor străini. Astăzi, străinii dețin peste 80% din sectorul bancar din Moldova. NM vă propune un articol despre modul în care s-au schimbat proprietarii băncilor și cui aparțin acestea astăzi.
Conform legii, băncile sunt obligate să ofere informații despre acționarii lor și deținătorii finali. Însă uneori, pe site-urile instituțiilor bancare, asemenea informații cu greu pot fi găsite.
Proprietarii
În prezent, banca are 60 de acționari
41,09% din acțiuni aparțin consorțiumului HEIM Partners Limited
Consorțiul HEIM Partners Limited a cumpărat acțiunile MAIB în luna octombrie 2018. Din consorțiu fac parte Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, offshor-ul Dealbeta Investments Limited și MD Partners UAB din Cipru – compania fiică a Invalda INVL din Lituania. Fondatorii Dealbeta Investments Limited sunt două fonduri investiționale din offshor-ul american Delaware. Ambele fonduri se află sub monitorizarea Comisiei pentru valori mobiliare și burse de valori din SUA (monitorizează rapoartele și urmărește operațiunile) și sunt parte a grupului Horizon Capital.
Intermediar în procesul de achiziție a acestui pachet de acțiuni ale MAIB a fost guvernul, pentru ca investitorul să nu pună la îndoială autenticitatea activelor. În anul 2015, Banca Națională a blocat aceste acțiuni, depistându-i pe deținătorii acestora de conspirație. Timp îndelungat, MAIB nu putea găsi un cumpărător pentru respetivele active și guvernul a decis să fie intermediar în această tranzacție.

7.49%
din acțiunile MAIB sunt în proprietatea familiei fostului președinte al băncii, Natalia Vrabie
3.6%
din acțiuni aparțin familiei fondatorului MAIB, Grigore Furtună
2.02%
din acțiuni aparțin directorului Autofort și Autospace (distribuitor oficial al BMW în Moldova), Victor Miculeț, care conduce și consiliul de administrație al MAIB
Ceilalți acționari sunt 24 de cetățeni ai Moldovei și 27 de cooperative de consum
Printre acești acționari este, de exemplu, Chiril Pulbere, fost judecător, avocat și șef al direcției juridice a MAIB și deținător al «Ordinului de Onoare», Ion Iuraș, fost director al Biroului Național de Statistică, consultant financiar ș.a.
Cum s-au schimbat proprietarii
1
La începutul anului 2016, Banca Națională a blocat mai întâi 3,53% din acțiuni, apoi alte 39,58% din acțiunile acționarilor, deconspirându-le înțelegerile.
Acțiunile aparțineau companiilor offshor britanice, precum și unor companii moldovenești și străine. Era vorba despre Gser Grup, Prodromos Limited, Provix Group, Tush Enterprises LTD, Dresfond Invest Limited (cumpărătorul norocos a fost președintele Congresului Evreiesc din RM, Emmanuil Grinshpun), Symbol Wood Limited (beneficiar – Nicolae Ciornâi), SIA Dilnoro Group, CA Alliance Insurance Group, SRL «Kompozit», Multigold Production Limited, Azyol Development LTD (beneficiar – cetățeanul american Alexandr Heifiz), Moldasig, Dunlin Invest LTD, SRL «Eurobalt» (beneficiar – cetățeanul Rusiei Andrei Voronin) ș.a. Niciunul dintre ei nu avea mai mult de 5% din acțiuni. Autoritățile susțin că majoritatea acestor acționari, în realitate, reprezentau o singură persoană – omul de afaceri Veaceslav Platon, comdamnat la 25 de ani de închisoare.
2
Până la aceasta, acționarii MAIB s-au schimbat de câteva ori.
Până în anul 2013, pachetul majoritar – de aproape 32% din acțiuni – era controlat de «Asociația obștească a acționarilor băncii și a persoanelor afiliate», care întrunea 36 de persoane fizice. După atacul raider asupra băncii, în anul 2013, structura acționarilor s-a schimbat radical: au dispărut investitorii din Slovenia și Olanda. Tot atunci, și-au pierdut acțiunile fratele Nataliei Vrabie, pictorul Mihai Țăruș, și surorile Galina Iablocichina și Svetlana Curilova (Țăruș și surorile sale dețineau câte 1% din acțiuni).
3
În mod straniu, și compania olandeză CG Venture B:V. și-a pierdut cele 3,5% din acțiunile pe care le deținea. Aceasta a devenit acționar al băncii în anul 2006, de rând cu alte companii străine - Factor Banka (Slovenia), Adriatic Fund (Olanda), Druga d.o.o. și Logar Milena. În total, acestea dețineau aproximativ 28% din acțiuni. Mai devreme, aproape 20% din aceste acțiuni aparțineau BERD și Western NIS Interprise Fund (administrează Horizon Capital), adică acelor acționari care au devenit din nou proprietari ai băncii.
Proprietari
63,89% din acțiunile Moldindconbank au fost achiziționate de către holdingul Doverie United-Holding din Bulgaria, la mijlocul lunii martie 2019.
Tranzacția de vânzare-cumpărare a pachetului important de acțiuni ale MICB a fost efectuată de către autorități conform aceleiași scheme ca și în cazul vânzării acțiunilor Moldova-Agroindbank. Adică rolul de intermediar în tranzacție a revenit guvernului.
În mediul bancar se vorbește că adevăratul proprietar al băncii a devenit liderul PDM Vladimir Plahotniuc sau cineva din cercul apropiaților acestuia. În orice caz, o legătură indirectă dintre holding și oamenii de afaceri din Moldova există.
12.66%
din acțiuni aparțin lui Valerian Mârzac și familiei sale, prin compania MVI
4.94%
din acțiuni aparțin familiei Nedoseichin. În anul 2014, Iurii Nedoseichin era unul dintre candidații la funcția de deputat și sponsorul principal al campaniei electorale a liderului «Partidului Nostru» Renato Usatâi. Soția lui Nedoseichin, Și Irina Bauchina, care deține 1,13% din acțiuni a finanțat campania lui Usatâi, în anul 2014, donând partidului acestuia 1,7 milioane de lei.
2.82%
din acțiuni aparțin familiei Boțoroschi, inclusiv prin intermediul companiei FPC Muncești și Anarbo
0.29%
din acțiuni aparțin Silviei Negru
0.38%
din acțiuni aparțin lui Roman Tostogan
Cum s-au schimbat proprietarii
1
Până în luna octombrie 2016, 63,89% din acțiunile băncii, care au fost achiziționate de holdingul bulgar, aparțineau, în cote diferite, companiilor ucrainene Jet Business Limited, Verloc Develonment INC, Fera Management, companiilor cu capital mixt Remineton, companiei străine Cassia Group și unui grup de 14 persoane fizice. Majoritatea acestora sunt în strânsă legătură cu omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat pentru escrocherie. Lui Platon îi aparțineau 0,31% din acțiunile MICB. La fel, prin intermediul Jet Business Limited, el deținea încă 3,76% din acțiuni.
2
Alte 4,43% din acțiunile blocate de Banca Națională în anul 2016 aparțineau ex-directorului uzinei de producere a utilajului în domeniul alimentației publice «Alimentarmaș», Iurie Contievschi. Potrivit datelor mold-street.com, acesta a efectuat operațiuni de zeci de milioane de dolari cu liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

La fel, Contievschi era considerat persoană apropiată a lui Platon – în anii 2012-2013, el administra pachetul de acțiuni Victoriabank – 26,75%, prin compania olandeză Generashon. În anii 2002-2003, Contievschi a fost membru al consiliului Moldindconbank, iar în anii 2008-2011, a administrat «Alimentarmaș», care este astăzi în proces de faliment.
3
Un alt fost acționar ucrainean al Moldindconbank (4,33% din acțiuni) este fondatorul și administratorul multor companii din Ucraina, Vitalii Podvișevskii, numele lui figurând în cazul Landromat – cea mai mare operațiune de «spălare» de bani din Europa de Est, cu implicarea sistemului bancar și a celui judiciar din Moldova.
4
Aproape toți acești acționari dețineau acțiuni ale băncilor în anii 2008-2009, iar Platon a devenit acționar al băncii în anul 1999. De la începutul anilor 2000 până în anul 2016, Moldindconbank avea aproape 900 de acționari – persoane fizice și juridice, majoritatea dintre care deținea mai puțin de 1% din acțiuni.
Proprietarii
În prezent, Victoriabank are trei acționari principali.
72,19% din acțiuni aparțin VB Investment Holding, al cărui beneficiar final este Banca Transilvania din România și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare.
Banca Transilvania din România a achiziționat 39% din acțiunile Victoriabank, în ianuarie 2018. Banca Națională a blocat aceste acțiuni, depistând conspirația deținătorilor. În luna aprilie 2018, Banca Transilvania, împreună cu BERD, au cumpărat 80 de pachete mici de acțiuni ale Victoriabank, prin compania VB Investment Holding. Astfel, acestea dețineau, în total, 5,42% din acțiuni. Ținând cont de faptul că până la aceasta, BERD deținea deja 27,5% din acțiunile Victoriabank, cota comună a acestei instituții, împreună cu cea a Banca Transilvania, a ajuns până la 72%. Banca Transilvania ocupă locul trei printre băncile din România, după volumul activelor și cota de piață (8%).
10.45%
din acțiunile Victoriabank aparțin fondatorului băncii, Victor Țurcanu
13.81%
din acțiunile băncii aparțin fondatorului băncii, Galina Proidisvet și familiei sale: Proidisvet deține 4,04%, sora sa – soția lui Victor Țurcanu, Valentina Țurcanu - 4,83% (personal și prin intermediul firmei Notabil), precum și fiica sa, Elena Artemenco – 4,94% din acțiuni
0.45%
din acțiuni aparțin unei oarecare Natalia Rotari
0.34%
din acțiuni sunt proprietate a auditorului, partenerului Departamentului audit al PwC Moldova și România, Francesca Postolache
Cum s-au schimbat proprietarii
1
Până la blocarea de către Banca Națională, în anul 2015, a pachetului de acțiuni ale Victoriabank, cel mai mare acționar al băncii era offshor-ul cipriot Insidown LTD, care deținea, din anul 2014, 39,2% din acțiuni. Beneficiarul final al Insidown LTD era cetățeanul rus Serghei Lobanov, apropiat al lui Plahotniuc.
2
În afară de offshor-ul cipriot, banca mai era în proprietatea BERD (15,06%), Alpha Bank România (12,5%), Galina Proidisvet și familia sa (13,81%), Victor Țurcanu (10,45%). În anul 2016, BERD a cumpărat acțiunile de la Alpha Bank România și și-a mărit cota până la 27,56%. Menționăm că BERD face parte din numărul proprietarilor băncii încă în anul 1995.
3
Din anul 1995, unul dintre cei mai mari acționari ai băncii, de rând cu fondatorii instituției, era fondul de investiții Danube Fund, care deținea 23,6% din acțiuni. În anul 2005, fondul a vândut acțiuni în cote egale (câte 5,76%) către patru companii – Atrium Ltd (Belise), Victoria Invest Ltd (Marea Britanie), Program Invest și Repcor-Com (Moldova). Câteva luni mai târziu, acționarul de atunci al băncii – Intrade Management Ltd – a vândut pachetul său de acțiuni – 5,61% – altei companii offshor, Financial Investment Corporation. În consecință, în bancă a apărut un grup de acționari cu un pachet total de 28,6%, în spatele căreia, potrivit informațiilor din presă, se afla Plahotniuc. În anii 2006-2007, acționari ai băncii, prin intermediul câtorva firme, au devenit oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa. În anul 2010, ei au pierdut acțiunile, potrivit lor, în urma unui atac raider.
4
La sfârșitul anului 2011, cel mai mare acționar al băncii a devenit compania Generashon Financial B.V., al cărui proprietar era omul de afaceri din Rusia Alexandr Korkin. Compania a cumpărat 26,75% de la OTIV Prime Financial BV. (Olanda), controlată de Plahotniuc. Iar în anul 2013, compania olandeză a vândut acțiunile sale, în pachete mici, care nu necesitau autorizația Băncii Naționale pentru tranzacție.
Proprietarii
În prezent, banca are un singur proprietar: după achiziția la 5 aprilie a 8,84% din acțiuni de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, 96,69% din acțiuni aparțin grupului de companii Societe Generale din Franța. Din acestea, 79,69% sunt nemijlocit ale Societe Generale, iar 20% — BRD Groupe Societe Generale.
La începutul lunii februarie, cea mai mare bancă din Ungaria, OPT Bank Group, a semnat un acord cu Societe Generale cu privire la achiziția a 87,85% din acțiunile Mobiasbanca. Și investitorul ungur a anunțat Banca Națională a Moldovei cu privire la intenția de a cumpăra acțiunile Mobiasbanca. După vânzarea de către BERD a cotei sale către grupul francez, se pare, procesul de schimbare a proprietarilor a intrat în fază activă.

În luna martie 2018, presa străină a scris, că grupul francez de companii Societe Generale intenționează să renunțe definitiv la piața bancară din Europa Centrală și de Est. Potrivit informațiilor instituției, cei din compania principală sunt nemulțumiți de faptul că băncile din cadrul grupului nu au devenit jucători puternici pe aceste piețe. Era vorba despre Bulgaria, Macedonia, Moldova, Serbia, Muntenegru și Albania.

3.05%
din acțiuni aparțin acționarilor minoritari, inclusiv unui număr de 147 de persoane fizice. Cota lor este mai mică de 1%
Cum s-au schimbat proprietarii
1
Grupul francez Societe Generale a devenit proprietar al Mobiasbanca în anul 2007, achiziționând 70,87% din acțiuni de la trei acționari – fondul de investiții american Development Capital Corporation (63,68%), președintele de atunci al băncii Nicolae Dorin, adjuncții să Serghei Cartașov și Tatiana Hvostoveț. Ulterior, cota Societe Generale a crescut până la 95,35%. În anul 2008, în componența acționarilor băncii a intrat BERD.
Proprietarii
Unicul proprietar al băncii este cea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo. Grupul Intesa Sanpaolo a devenit proprietar al 100% din acțiunile Eximbank în luna martie 2018.
Proprietarul s-a schimbat din cauza falimentării băncilor regionale din grupul Popolare di Vicenza și Veneto Banca. Veneto Banca a deținut Eximbank în ultimii 12 ani. În 2017, Intesa Sanpaolo a achizițonat la un preț simbolic de 1 euro activele viabile ale băncilor falimentare.
Cum s-au schimbat proprietarii
1
Până în luna martie 2018, 100% din acțiunile Eximbank aparțineau grupului italian Veneto Banca, care a deținut banca din luna mai 2006. Până la aceasta, proprietar al băncii a fost omul de afaceri canadian Boris Birnstein.
Proprietarii
Toate acțiunile băncii aparțin unui singur acționar – holdingului german ProCredit Holding.
Cum s-au schimbat proprietarii
Până în luna martie 2018, ProCredit Holding deținea 82,89% din acțiunile ProCredit Bank. Alte 12,3% aparțineau băncii germane KfW, iar 4,81% - companiei olandeze DOEN Foundation. O asemenea componență a acționarilor și cotele lor s-au unit din momentul înființării băncii, în anul 2007. În anul 2018, holdingul german a cumpărat pachetele a doi acționari minoritari și a devenit unicul proprietar al băncii.
Proprietarii
FinComBnk are zece proprietari importanți.
13.03%
din acțiuni aparțin fondului american Western NIS Enterprise Fund
9.81%
din acțiuni aparțin grupului președintelui băncii, Victor Hvorostovsi
5.88%
din acțiuni sunt deținute de compania Continent. Beneficiarii finali ai acesteia sunt Victor Șumilo și Elena Garkavcenko
6.82%
din acțiuni aparțin companiei Avimago. Beneficiar final al acesteia este Valeriu Verdeș, care administrează o stână din satul Trebujeni, raionul Orhei. Acum, acțiunile sale, la fel ca și acțiunile familiei Voronin, sunt blocate de Banca Națională.
5.78%
din acțiuni se află în proprietatea fostului director adjunct al Întreprinderii Căi Ferate din Moldova, Ion Antoci. În anul 2014, Antoci a candidat la alegerile parlamentare pe listele Partidului Democrat. În prezent, Banca Națională a blocat acțiunile acestuia, la fel ca și cele ale familiei Voronin.
5.67%
din acțiuni aparțin lui Dumitru Tătaru
4.88%
lui Serghei Socolov
2.22%
lui Alexandr Sisterov
3.2%
lui Ilia Korobețki
Iar cel mai mare pachet de acțiuni ale băncii
23.55%
aparțin fiului ex-președintelui Republicii Moldova, liderului Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin, Oleg Voronin și familiei acestuia
În luna ianuarie 2019, Banca Nașțională a blocat acțiunile «grupului lui Oleg Voronin», inclusiv ale lui Ion Antoci și ale lui Valeriu Verdeș. BNM consideră că acest grup de acționari a cumpărat, în mod coordonat, o cotă semnificativă a acțiunilor Fincombank (36,15%), fără a obține pentru aceasta autorizația prealabilă a Băncii Naționale, așa cum prevede legea. Până la 11 aprilie, «grupul Voronin» a fost obligat să vândă acțiunile. În caz contrar, acțiunile urmau să fie anulate, iar banca – să lanseze o nouă emisie a bunurilor mobiliare, în același volum, și să le scoată în vânzare.
Cum s-au schimbat acționarii
1
Din momentul fondării băncii, componența acționarilor aproape că nu s–a modificat, s-au schimbat doar cotele lor. Acest lucru se referă și la fondatorii băncii, Oleg Voronin și Victor Hvorostovski.
2
S-a schimbat și cota Western NIS Enterprise Fund, acționar al băncii din anul 2007. Atunci, fondul american a cumpărat 25% din acțiuni. Însă treptat, cota acestuia s-a micșorat până la 13%. Până la sfârșitul anului trecut, companiei Biotex-Com îi aparțineau 6,83% din acțiuni. În luna octombrie 2018, aceasta s-a retras din componența acționarilor. În anul 2015, s-a micșorat cota acționarilor Tătaru (de la 6,74%) și Sisterov (de la 4,19%).
Proprietarii
52,77% din acțiunile Energbank aparțin unui grup de companii străine și moldovenești. Drepturile acestora au fost blocate de Banca Națională.
Este vorba despre Hostex Establishment (Liechtenstein) – 9,62%, WGD INT din Cehia – 3,95%, Panfermag Energy din Elveția – 4,75%. Alte 8,62% și 7,36% din acțiuni sunt deținute de cetățenii Ciprului Dina Djaparova și Katea Andrew, prin intermediul a două companii moldovenești – Evident-Electro și Dima-Holding. Alte 8,09% din acțiuni se află în posesia companiei SA Enteh, 6,07% - a companiei cu capital străin Dunav SA, 3,10% - a întreprinderii Electroreparație Grup. Restul acțiunilor – mai puțin de 1% - aparțin persoanelor fizice Oleg Prodan, Elena Semionova, Vladimir Melnic și Elena Macovețchi.
La 11 ianuarie 2019, Banca Națională a recunoscut acțiunile acestui grup de acționari ca fiind coordonate și le-a recomandat să-și vândă acțiunile. Ținând cont de faptul că este vorba despre un pachet mare de acțiuni (peste 50%), Banca Națională a introdus în aceeași perioadă în Energbank administrare externă și a numit doi administratori temporari.

Menționăm că majoritatea acționarilor indicați dețin banca de mai mult de 20 de ani, iar unii au devenit acționari cu peste 10 ani în urmă. Mold-street.com, scrie că toți acești acționari sunt în legătură cu un milionar din Moldova, care are afaceri în Cehia și în strânse legături cu autoritățile de la Tiraspol. Nu e clar, despre care om de afaceri este vorba.

Celelalte peste 47% din acțiuni sunt distribuite după cum urmează:
13,58% — se află în proprietatea a două offshor-uri cipriote: Esperan Property Consultans Limited (9,6%) și Omnimoon Network Limited (3,98%). La sfârșitul lunii februarie, la o lună și jumătate după blocarea pachetului de 52,77% din acțiuni, Banca Națională a blocat și acțiunile Esperan Property Consultans Limited, din cauza că au fost încălcate prevederilor legislației cu privire la dezvăluirea informației despre acționari.

9,98% din acțiuni sunt deținute de cel mai mare distribuitor de energie electrică din Moldova, RED Union Fenosa.

7,6% din acțiuni se află în proprietatea bancherilor ruși Irina Pyhtina și Piotr Șvaiko (2,8% și respectiv, 4,8%).

6,93% din acțiuni se află în posesia companiei Sfinx-Impex și a directorului acesteia, Alexandru Prepeliță. Beneficiari finali ai acestui pachet sunt Alexandr Gross și cetățeanca Federației Ruse Svetlana Gromyko-Piradova.

5,05% din acțiuni aparțin Svetlanei Tonciuk și lui Elisabeth Gross, care dețin acțiunile prin intermediul companiei Balcolcom. În anul 2018, BNM a penalizat compania pentru încălcarea cerințelor cu privire la dezvăluirea informației despre acționari.

2,61% din acțiuni aparțin unui grup de acționari: familia Andrieș și Nicolai Ciornâi și fiicei acestuia, Natalia Cecetova.
Cum s-au schimbat acționarii
1
Componența acționarilor Energbank nu s-a schimbat în ultimii șase ani. În anul 2013, acționari au devenit cetățenii Rusiei Irina Pyhtina și Piotr Șvaiko, care au achiziționat 2,8% și, respectiv, 4,8% din acțiuni. Până atunci, în anul 2006, în componența proprietarilor au intrat o companie cehă și una elvețiană, ale căror drepturi au fost blocate anul acesta de BNM.
Banca Comercială Română Chișinău (BCR)
Proprietarii
100% din acțiuni sunt deținute de Banca Comercială Română, membru al grupului bancar Erste Group din Austria.
Cum s-au schimbat proprietarii


Din anul 1998 – anul fondării băncii, proprietarul a rămas același. Atunci, aceasta era unica instituție bancară cu capital străin.
EuroCreditBank
Proprietarii
Toți acționarii băncii sunt cetățeni străini.
46.45%
din acțiuni aparțin Marianei Zissi, antreprenor din Grecia, secretar executiv al SA Kentford Capital Corporation, înregistrat în Moldova
42.19%
din acțiuni sunt deținute de omul de afaceri din Iraq Mahmud Mohammed Shakir Mahmud, care administrează compania de construcții Babylon Development
3.77%
din acțiuni se află în posesia lui Spiridon Dukeris
1.96%
din acțiuni aparțin Melpomenei Krigou
3.64%
din acțiuni aparțin, în cote egale, lui Zissi și Stilianos Constantinou
1.81%
din acțiuni sunt în posesia lui Vasileos Karamozis. La sfârșitul lunii decembrie anul trecut, Banca Națională a blocat dreptul acestuia de a vota
Cum s-au schimbat acționarii
Până în luna octombrie 2015, 21% din acțiunile băncii aparțineau statului. Cota sa a fost cumpărată de omul de afaceri din Iraq Mahmud Mohammed, care deținea atunci 3,81% din acțiuni.

În anul 2015, tot el a cumpărat o parte din acțiunile lui Zissi, căreia îi aparținea pachetul majoritar de 59,36% din acțiuni. Mahmud Mohammed și-a mărit cota datorită acțiunilor care aparțineau companiei Euroasig (1,23%).

El nu avea autorizația Băncii Naționale pentru a achiziționa pachetului de acțiuni 50%+1, însă el așa și nu a beneficiat de acesta.
Comerțbank
Proprietarii
Toți proprietarii acestei bănci sunt cetățeni străini.

90,83% din acțiuni aparțin unui grup de acționari din Rusia și Israel.
81,18% din acestea, potrivit datelor presei, sunt controlate de «Alef-bank» din Rusia, prin intermediul companiei de consultanță ACF Corporate Finance Consulting AG din Austria. Beneficiari finali ai acestui pachet sunt cetățeanul Rusiei Vitalii Razdobarin și cetățeanca Israelului Miraia Budagova. Alte 3,44% din acțiuni sunt deținute de Razdobarin, direct. 3,44% aparțin cetățeanului Rusiei, vicepreședinte al consiliului de administrație al «Alef-bank», Piotr Skovododko, 2,77% - lui Vitalii Ulianov din Rusia.
4,62% din acțiuni sunt în proprietatea cetățencei Rusiei, Ekaterina Trepakova.

4,55% din acțiuni sunt deținute de cetățeanul Ciprului, Alexandr Korolenko.
Cum s-au schimbat proprietarii
AACF Corporate Finance Consulting AG este proprietara băncii din anul 2010.

Până atunci, banca se afla în proprietatea umor cetățeni ruși și a unor companii moldovenești.

Banca a fost fondată în anul 1990, de către 15 organizații, printre care ministerul comerțului al RSSM și asociații comerciale.
Text: Natalia Melnic
Prezentare: Tatiana Bulgac
Foto principală: Reuters
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: