Administrația Chișinăului a publicat proiectul bugetului municipal pentru 2024. Primăria va lua credite pentru acoperirea deficitului
Full Article 3 minutes read

Administrația Chișinăului a publicat proiectul bugetului municipal pentru 2024. Primăria va lua credite pentru acoperirea deficitului

Direcția generală finanțe a Chișinăului a actualizat arhiva deteriorată cu noul proiect al bugetului municipal pentru anul 2024. Conform documentului, deficitul bugetar constituie 644 milioane de lei, ceea ce înseamnă o crește cu 97 milioane de lei față de anul trecut.

Potrivit proiectului, se propune ca bugetul municipal pentru 2024 să constituie 7,564 miliarde de lei (+752 milioane de lei față de 2023), cheltuielile – 8,209 miliarde de lei (+850 milioane de lei), iar deficitul bugetar – 644 milioane de lei (+97 milioane de lei). Transferurile de la bugetul de stat la cel al municipiului Chișinău însumează 3,995 miliarde de lei (+218 milioane de lei).

Se propune ca deficitul să fie finanțat din mai multe surse, inclusiv prin atragerea creditelor interne (750 de milioane de lei), împrumuturilor externe pentru finanțarea proiectelor (109 milioane de lei) și utilizarea fondurilor rămase la sfârșitul anului precedent (175,2 milioane de lei).

Precizăm că, conform legii, bugetul Chișinăului pentru anul 2024 ar fi trebuit să fie adoptat încă din decembrie 2023. La sfârșitul lunii ianuarie, viceprimarul capitalei, Olga Ursu, a declarat că primăria va pregăti un proiect de buget în următoarele două săptămâni, iar în aproximativ o lună acesta ar putea fi aprobat de Consiliul Municipal Chișinău, lucru care nu s-a mai întâmplat. La sfârșitul lui februarie, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că bugetul municipal 2024 „urmează să fie făcut public foarte curând”.

***

Pe 31 mai, pe site-ul Primăriei Chișinău a fost publicat anunțul privind organizarea consultărilor publice a proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea bugetului municipal pentru anul 2024”. Potrivit datelor de pe site, recomandările asupra proiectului supus consultării publice pot fi expediate până la data de 14 iunie. Informația despre faptul că proiectul de buget a fost supus consultărilor nu a fost însă anunțată printr-un comunicat de presă. Redacția NM a aflat despre acest lucru întâmplător pe 6 iunie, în timp ce căuta alte informații pe site-ul primăriei.

Informațiile propriu-zise despre buget, la prima vedere, se conțin în cele două fișiere atașate anunțului: „Notă Informativă” și „Proiect Buget 2024”. Însă acestea nu pot fi descărcate.

NM a semnalat problema reprezentanților Primăriei. Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, Vasile Chirilescu ne-a răspuns laconic că va verifica și va transmite colegilor. Și consiliera primarului Ion Ceban Natalia Ixari a menționat că ar fi vorba despre o eroare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: