Admiterea la colegii, centre de excelență și școli profesionale: câte locuri sunt oferite la buget și contract
Full Article 2 minutes read

Admiterea la colegii, centre de excelență și școli profesionale: câte locuri sunt oferite la buget și contract

Pentru anul de studii 2024-2025 au fost anunțate peste 8 mii de locuri, cu finanțare de la bugetul de stat, în școlile profesionale și centrele de excelență de profil. Cu achitarea taxei de studii, la școlile profesionale, vor fi 393 de locuri. În colegii și centre de excelență vor fi admise 3 900 de persoane cu finanțare din bugetul de stat iar cu achitarea taxei de studii – 7 690 de locuri. Pe 3 iulie, Guvernul a aprobat planurile de admitere pentru anul de studii 2023-2024 în școli profesionale, colegii și centre de excelență.

În școlile profesionale și centrele de excelență de profil vor fi admise 8 267 de persoane cu finanțare de la bugetul de stat, dintre care 1 562 de locuri sunt prevăzute pentru învățământul dual, în creștere cu 232 de locuri comparativ cu anul 2023. Reprezentanții Guvernului au precizat că din acest an va fi inclus un nou domeniu, și anume utilizarea calculatorului, pentru care sunt prevăzute 538 de locuri.

În colegii și centre de excelență vor fi admise 3 900 de persoane cu finanțare din bugetul de stat. Dintre acestea, 334 de locuri vor fi repartizate pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământul dual, în creștere cu 131 de locuri față de anul trecut.

„Ținând cont de cerințele pieții muncii, cele mai multe locuri bugetare vor fi oferite pentru următoarele domenii: pedagogie și științe ale educației, sănătate, tehnologia informației și a comunicațiilor, medicină veterinară”, au menționat reprezentanții Guvernului.

Planul de admitere, cu achitarea taxei de studii, include 393 de locuri la școlile profesionale și 7 690 de locuri la colegii și centre de excelență.

Potrivit Guvernului, formarea profesională tehnică în Republica Moldova se asigură în cadrul a 81 de instituții: 14 centre de excelență, 35 de colegii și 32 școli profesionale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: