Aeroportul Chișinău urmează a fi concesionat, din nou? Dabija: „Analizăm diferite opțiuni la Guvern”
Full Article 3 minutes read

Aeroportul Chișinău urmează a fi concesionat, din nou? Dabija: „Analizăm diferite opțiuni la Guvern”

Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi concesionat, din nou, după ce a revenit, recent, în gestiunea statului. Cu o condiție – ca legislația să fie respectată. Declarația a fost făcută de ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de la N4. Oficiala susține că, deși autoritățile se concentrează pe moment să atragă cât mai mulți operatori low-cost pe piața aeronautică din Moldova, Guvernul analizează „diferite” opțiuni care să contribuie la dezvoltarea Aeroportului Chișinău.   

Ministra Dezvoltării a vorbit la N4 despre taxa aeroportuară de 9 euro, dar și planurile autorităților prin care își propun să dezvolte Aeroportul Chișinău.  Întrebată de jurnalistul Gherghe Gonța dacă concesionarea aeroportului este luată în calcul de autorități, Dabija a răspuns:

„… Cu respectarea legislației. Analizăm diferite opțiuni la Guvern. Suntem în discuții, o să vă anunțăm în momentul în care o să avem o decizie. Ceea cu ce ne ocupăm la moment este să convingem cât mai mulți operatori mari să penetreze piața noastră”, a declarat Lilia Dabija.

În ceea ce privește taxa aeroportuară de 9 euro, care este plătită de pasagerii care pleacă de pe Aeroportul Internațional Chișinău, Dabija spune că ar urma să fie anulată  din 31 decembrie, curent. Oficiala declară că anularea acesteia din start a fost imposibilă, așa cum statul are nevoie și de timp, și de bani, pentru a moderniza Aeroportul.

„Noi am elaborat un plan. Trebuie să susținem această entitate în dezvoltare și conform calculelor, mai avem nevoie de timp și de venituri pentru dezvoltarea Aeroportului. S-a decis judicios să reducem această taxă în jumătate, până în 31 decembrie, ulterior va fi  anulată. Sperăm că astfel piața noastră va fi și mai atractivă”, a mai spus Lilia Dabija.

Ministra Infrastructurii dă asigurări că autoritățile de la Chișinău fac tot posibilul să atragă cât mai mulți operatori low-cost, care să opereze zboruri la preț avantajos și în diferite colțuri ale lumii. Atunci abia, spune ministra, moldovenii vor opta pentru zboruri de la Chișinău, în defavoarea zborurilor de la Iași.

„Spațiul aerian în Moldova este sigur. Republica Moldova este o țară sigură, noi avem nevoie de investiții, cadrul normativ a fost modificat și, pe lângă asta, anunțăm că am redus și taxa de 9 euro. (…) Muncim mult să atragem mult mai mulți operatori, investiții, și să facem așa încât de pe aeroportul nostru să putem ajunge în orice colț al lumii, fără cheltuieli mari”, a conchis Dabija.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie, curent, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu i-a acuzat de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul Partidului „ȘOR”, deputatul fugar, Ilan Șor și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, susține șefa statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: