Precizările Agenției Naționale pentru Sănătate Publică cu privire la noul tip de coronavirus
Full Article 3 minutes read

Precizările Agenției Naționale pentru Sănătate Publică cu privire la noul tip de coronavirus

La nivel mondial au fost confirmate 614 cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, dintre care 603 persoane au fost diagnosticate în China, care este epicentrul focarului. Mai mult, marea majoritate a bolnavilor sunt persoane cu vârstă înaintată. De asemenea, în Europa, nici în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus din China. Despre particularitățile și modul de prevenire a bolii s-a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 24 ianuarie, la care au participat Nicolae Furtună, directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Natalia Caterinciuc, șef direcție din cadrul aceleiași instituții.

„Organizația Mondiala a Sănătății nu a declarat stare de urgență de sănătate publică de interes internațional. Experții vor reveni la subiect ținând cont de evoluția lucrurilor”, a declarat Nicolae Furtună. Mai mult, „din informațiile pe care le deținem și ele sunt oficiale, mare majoritate a bolnavilor sunt persoane de o vârstă înaintată și decesele tot. Sunt persoane cu maladii cronice preexistente”, a mai spus Furtună.

„Cazurile mai ușoare evoluează cu tuse, cu temperaturi mai mari de 38 grade celsius. În cazurile grave apar complicații, adică pneumonia cu semnele clasice”, declarat Natalia Caterinciuc. De asemenea, aceasta a menționat că „au fost evaluate și numărul de aeroporturi, care au legătură directă cu China. Moldova nu are rute cu China și rețele interferente. De aceea aici riscul este mai mic, luând în considerație că nici în Europa nu sunt cazuri”, a spus Caterinciuc.

Potrivit acesteia, „Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră sunt autorități competente în punctele de trecere a frontierei, care de rutină implementează anumite măsuri pentru detectarea eventuală dacă există o suspiciune”. Mai mult, „în Aeroportul Internațional Chișinău există un punct medical care preia persoana vizată, o izolează și contactează Agenția Națională de Sănătate Publică și spitalul „Toma Ciorbă”, unde vor fi internați potențialii pacienți”.

De asemenea, într-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se arată că „situaţia epidemiologică la nivel național privind infecția cu coronavirusul de tip nou este monitorizată zilnic de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În caz de suspecție sau depistare a cazurilor de boală infecțioasă, echipele specializate antiepidemice sunt gata să intervină operativ”.

În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin:

– evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;

– spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;

– evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;

– călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

Amintim că ieri, 23 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a recomandat cetăţenilor Republicii Moldova evitarea temporară a deplasărilor în provincia Hubei, Republica Populară Chineză, urmare izbucnirii focarului de pneumonie virală.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: