Ala Nemerenco, după ce Ion Ceban a comentat promo despre vasectomie în debutul ședinței Primăriei: „Încă un doctor”
Full Article 3 minutes read

Ala Nemerenco, după ce Ion Ceban a comentat promo despre vasectomie în debutul ședinței Primăriei: „Încă un doctor”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, vine cu o reacție după ce luni, 11 iulie, edilul de Chișinău, Ion Ceban, a obligat viceprimarii și pretorii să urmărească, în debutul ședinței Primăriei, un filmuleț informativ al Ministerului Sănătății despre sterilizarea masculină. Potrivit Alei Nemerenco, video-ul despre vasectomia la bărbați ca metodă de contracepție este parte a campaniei de planificare familială inițiată de guvernarea PSRM. „Încă un doctor” – i-a răspuns Nemerenco criticilor lui Ceban.

Potrivit Alei Nemerenco, video-ul despre vasectomie, care a stârnit comentarii controversate, face parte din campania de informare „Planifică-ți viața! Alege metoda de contracepție care ți se potrivește!”, finanțată și realizată de UNFPA. Potrivit ei, campania a fost lansată în iulie 2020 în perioada conducerii Ministerului Sănătății de către Viorica Dumbrăveanu.

„Unui domn fost (care nu prea aduce a domn) nu i s-a explicat de către partidul său cu specializare medicală că procedura de sterilizare e parte din campania de planificare familială inițiată de guvernarea dumisale. O fi crezând că sterilizarea ține de borcane și nu are nimic cu contracepția. Încă un doctor…”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Mesajul ministrei nu a trecut neobservat de fostul prim-ministru al țării, Ion Chicu. Potrivit lui, scopul principal al Programului lansat în 2020 este unul total diferit de cel promovat acum de Minister și constă în ,,asigurarea unei stări de sănătate sexuală și reproductivă satisfăcătoare în toate etapele ciclului vieții pentru toată populația Republicii Moldova”. Sănătatea reproductivă nicidecum nu poare fi asigurată prin promovarea sterilizării chirurgicale ireversibile – îi răspunde Chicu Alei Nemerenco.

Amintim că luni, 11 iulie, primarul Ion Ceban a obligat viceprimarii și pretorii de sector să urmărească un filmuleț legat de vasectomia la bărbați. Primarul a criticat promo-ul lansat de Ministerul Sănătății, acuzând guvernarea de incompetență.

De menționat că recent, Ministerul Sănătății a plasat un spot video informativ despre sterilizarea masculină. În reportajul publicat pe pagina de Facebook a instituției, doctorul obstetrician-ginecolog Cătălin Cauș explica ce este vasectomia și în ce caz bărbații apelează la această metodă.

„Sterilizarea masculină – metodă de contracepție. Nu afectează masculinitatea, capacitatea de lucru sau calitatea relațiilor sexuale. Mai multe ne spune medicul obstetrician-ginecolog Cătălin Cauș”, se menționa în mesajul instituției care la scurt timp ar fi fost șters, împreună cu spotul video, de pe rețelele sociale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: