Alaiba anunță o creștere cu 12% a investițiilor private: „Nu ne felicităm prea mult. Avem nevoie de mai multe”
Full Article 3 minutes read

Alaiba anunță o creștere cu 12% a investițiilor private: „Nu ne felicităm prea mult. Avem nevoie de mai multe”

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba anunță că investițiile private în Republica Moldova sunt în creștere cu 12%. Potrivit lui, aceasta este prima creștere a investițiilor private de la izbucnirea invaziei ruse din Ucraina în februarie 2022. Precizările vin în contextul în care, în ajun, a devenit cunoscut public că o companie străină își va încheia activitatea în țara noastră. 

Investițiile private sunt în creștere cu 12%, contribuind cu 8% la totalul investițiilor. Prima creștere a investițiilor private de la începutul războiului din Ucraina. Deși cifra totală pe investiții este în ușoară scădere, investițiile privat sunt pe un plus clar. Companiile moldovenești dau semne de revenire și asta bucură”, a scris Dumitru Alaiba pe Facebook, pe 31 mai.

Ministrul Economiei s-a declarat convins că aportul Guvernul în sporirea investițiilor private în țara noastră a fost „decisiv”.

Oficialul a enumerat și trei măsuri implementate de Guvern în susținerea meediului de afaceri.

Este vorba despre reforma impozitului pe venit, prin care s-a decis impozitarea doar a venitul distribuit ca dividende. Doar asta a lăsat în contul companiilor peste 1,4 miliarde lei lichidități – bani care cel puțin parțial au fost investiți, a declarat ministrul. Totodată, Alaiba a menționat Programul „373”, care a direcționat peste 1,6 miliarde lei în investiții. De asemenea, ministrul Economiei a pomenit și efortul de reducere a birocrației și digitalizarea, care, potrivit lui, economisește antreprenorilor peste un miliard de lei pe an.

Nu batem din palme. Nu ne felicităm prea mult. Economia încă se confruntă cu multiple provocări. Avem nevoie de mult mai multe investiții pentru a atinge acel obiectiv de creștere de care avem nevoie, însă acest semnal este unul clar pozitiv. Lucrăm mai departe necontenit”, a conchis Dumitru Alaiba.

Menționăm că informația privind creșterea investițiilor private în Moldova vine după ce în ajun șefa Agenției de Investiții, Natalia Bejan, a anunțat că compania japoneză Fujikura – specializată în asamblarea cablajelor pentru grupul Volkswagen – pleacă din țara noastră. Bejan a explicat că, după izbucnirea invaziei ruse din Ucraina, firmele pentru care Fujikura furniza produse au decis să oprească producția unor anumite linii de mașini, iar compania japoneză a hotărât să nu mai aloce proiecte pentru Republica Moldova.

Anterior, ex-deputatul Alexandr Slusari a anunțat că și compania germană Coroplast – la fel, specializată în producerea cablajului auto – ar urma să-și finalizeze activitatea în țara noastră și să se mute în Tunisia, din cauza forței de muncă mai ieftine. Dumitru Alaiba însă a negat informația. Ministrul Economiei a declarat că, în urma discuției cu reprezentanții companiei, i s-a comunicat că Coroplast se va „orienta spre alt tip de activitate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: