ALDE nu va avea candidat la prezidențiale, dar susține referendumul
Full Article 2 minutes read

ALDE nu va avea candidat la prezidențiale, dar susține referendumul

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) nu va avea candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Formațiunea va susține, însă, referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a anunțat pe 15 august președinta ALDE, Arina Spătaru care a afirmat că astăzi este prioritar să fie respectate valorile Uniunii Europene, precum democrația, demnitatea umană, libertatea și egalitatea.

În discursul său din 15 august, Arina Spătaru a accentuat că echipa sa va acorda prioritate Referendumului Constituțional din 20 octombrie, însă nu va înainta un candidat și pentru prezidențiale. Criticând partidul aflat la guvernare, Spătaru a spus că politica actuală nu mai este matură și democratică, comparând situația de acum din Republica Moldova cu cea din alegerile din 1996 din Federația Rusă.

Lidera ALDE a adăugat că, pentru a participa la alegerile prezidențiale și referendum, sunt necesare resurse financiare, bani pe care formațiunea nu îi deține. Arina Spătaru a încurajat cetățenii să devină donatori pentru partidul său.

Noi ne-am pregătit încă din toamna trecută pentru vremuri grele, am redus statele de personal și am închis toate sediile din țară. Am devenit o echipă mică și eficientă. Fiecare om din echipa noastră îndeplinește mai multe funcții și lucrează voluntar. Însă, pentru a participa la prezidențiale și referendum, este important să avem resurse, cum ar fi voluntari, benzină și ziare”, a afirmat Arina Spătaru.

Precizăm că la sfârșitul lunii iulie, vicepreședintele ALDE, Ștefan Savițchi, a anunțat că părăsește formațiunea pentru a candida independent la prezidențiale. Atunci Savițchi a precizat că „s-a despărțit frumos” de ALDE.

***

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Până pe 15 august, și-au anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale 17 persoane. Printre acestea se numără actualala președintă, Maia Sandu, fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, fostul ministru de externe în guvernul Filip, Tudor Ulianovschi, precum și  Ion Chicu, Vlad Filat, Irina Vlah, Renato Usatîi, Alexandr Stoianoglo, Alexandru Arseni, Natalia Morari,  Vasile Bolea, Vasile Tarlev, Victoria Furtună,  Octavian Țîcu și Valeriu Pleșca. De asemenea, și-au anunțat intenția de a participa la alegerile prezidențiale și Igor Munteanu și fostul vicepreședinte ALDE, Ștefan Savițchi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: