Alegeri în Găgăuzia. În șase circumscripții electorale vor fi organizate alegeri repetate, din cauza prezenței reduse la vot
Full Article 2 minutes read

Alegeri în Găgăuzia. În șase circumscripții electorale vor fi organizate alegeri repetate, din cauza prezenței reduse la vot

Duminică, 19 septembrie, în UTA Găgăuzia s-au desfășurat alegerile pentru Adunarea Populară (legislativul local). Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) din regiune, la scrutin au participat 47 097 de alegători cu drept de vot, adică 40,6% din numărul total.

Potrivit rezultatelor preliminare, alegerile nu pot fi considerate valabile în șase circumscripții electorale din cauza prezenței reduse, sub pragul de validare de 1/3. Este vorba despre secții de votare amplasate în raioanele Comrat și Vulcănești.

Președintele PSRM Igor Dodon a anunțat că 7 candidați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au câștigat din primul tur, iar alți 8 vor continua lupta în circumscripțiile în care scrutinul nu a fost validat, din cauza ratei mici de participare, Rezultatele preliminare le găsiți AICI.

Au fost înregistrate 6 incidente: agitație în locuri interzise, fotogafierea buletinelor de vot și transportarea organizată a alegătorilor. Toate incidentele urmează să fie analizate.

Alegerile deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei se desfășoară în baza sistemului electoral majoritar în 35 de circumscripții uninominale. Pentru scrutinul din 19 septembrie 2021 Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a înregistrat 123 de candidați: 23 desemnați de două formațiuni politice (Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul “Acasă Construim Europa”) și 100 de independenți. Alți doi pretendenți s-au retras din cursă.

Locuitorii Găgăuziei au ales deputații pentru un nou mandat de patru ani, în 35 de circumscripții electorale uninominale, câte un deputat în fiecare circumscripție. În total, în Găgăuzia sunt 113 849 mii de alegători cu drept de vot.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: