Alexandru Jizdan s-ar putea alege cu confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770 de mii de lei
Full Article 3 minutes read

Alexandru Jizdan s-ar putea alege cu confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770 de mii de lei

Deputatul Partidului Democrat (PDM) Alexandru Jizdan s-ar putea alege cu confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770 de mii de lei. Inspectorul de integritate a sesizat și Procuratura Generală pentru fals în declarații, anunță Autoritatea Națională de Integritate pe 13 mai. Informația a fost confirmată pentru NM de către purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Dastic.

Controlul averii a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale. Acesta a fost încheiat pe 22 aprilie.

Inspectorul de integritate a efectuat controlul pentru perioada 2016-2019, care a fost extins și pe numele membrilor familiei acestuia. În cadrul controlului s-a constatat că deputatul a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea datelor eronate în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2016-2019. Astfel, deputatul a omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în sumă totală de peste 53 de mii de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament.

Totodată, inspectorul de integritate a stabilit prezența unei diferențe substanțiale în mărime de aproximativ 770 de mii de lei, care depășește semnificativ plafonul admis de legislația în vigoare. Această diferență substanțială a fost generată de suplinirea bugetului familiei deputatului cu mijloace financiare în mărime de 38850 de euro, sub formă de depuneri în numerar pe conturile deținute de unul dintre fiii săi, la o bancă din țară. În decizia sa, inspectorul a precizat că deținerea numerarului în sumă de aproximativ 770 de mii de lei sunt, depuse în perioada august 2017-iunie 2019 pe conturile bancare ale fiului, au un caracter nejustificat. La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat  subiectului o sancțiune contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Deputatul a beneficat de dreptul de a-și expune punctul de vedere asupra celor identificate, însă inspectorul de integritate a acceptat parțial explicațiile prezentate, celelalte argumente invocate au fost formulate superficial și fără prezentarea unor probe concludente.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații. Dacă actul ANI va rămâne definitiv în instanța de judecată, deputatul riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică  timp de trei ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor.

Am solicitat un comentariu din partea deputatului Alexandr Jizdan, însă, deocamdată, acesta nu ne-a oferit un răspuns.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: