„Am auzit declarații că sunt gata să ne ajute și cei din UE”. Dodon a enumerat țările care au oferit ajutor „real” Moldovei
Full Article 3 minutes read

„Am auzit declarații că sunt gata să ne ajute și cei din UE”. Dodon a enumerat țările care au oferit ajutor „real” Moldovei

De la izbucnirea crizei provocate de pandemia de coronavirus, Republica Moldova a primit suport real din partea a 5 țări. O spune președintele Igor Dodon, care a menționat că deși Uniunea Europeană a declarat că țara noastră va beneficia de un suport financiar important, deocamdată, acesta nu a parvenit. 

Astfel, șeful statului a menționat că „am primit ajutor real, nu promisiuni, pentru că declarații și promisiuni am văzut foarte multe” din partea:

1. Chinei – câteva mii de teste și 3 tone de utilaje și consumabile;

2. Federația Rusă;

3. Elveția;

4. Turcia – care deblochează un ajutor umanitar de câteva camioane care trebuie să intre în Republica Moldova;

5. SUA – un lot de calculatoare pentru centrul de triere de la Moldexpo.

De asemenea, Igor Dodon a mulțumit României, pentru că a decis să nu blocheze exportul de medicamente către Republica Moldova, dar și Ucrainei.

„Adică nu ajutor umanitar, dar ne-au permis să ne aducem marfa pe care am achitat-o și vreau să le mulțumesc pentru acest lucru, pentru că la ei sunt blocate exporturile de anumite medicamente. La fel, avem o conlucrare foarte bună cu Ucraina care ne permite să organizăm coridoare verzi pentru concetățenii noștri care revin din Rusia și din alte țări”, a explicat Dodon.

Președintele Republicii Moldova și-a exprimat speranța că UE își va respecta promisiunile privind susținerea țării noastre.

„De asemenea, am auzit declarații că sunt gata să ne ajute și cei din Uniunea Europeană. Am auzit declarații și sperăm că acest lucru se va întâmpla în timpul apropiat. Știu că domnul prim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene au avut contacte cu partenerii noștri din UE în aceste zile și sperăm foarte mult că vom primi un anumit suport și din partea Bruxelles-ului. Ei au făcut declarații că sunt gata să ajute țările din Parteneriatul Estic, frumoase declarații, sumele se declară foarte mari. Sperăm că Moldova va primi ajutor și de la Uniunea Europeană”, a conchis Dodon.

Igor Dodon a mai remarcat că autoritățile din Rusia vor oferi gratuit Republicii Moldova un avion cargo, care să aducă din China 40-50 de tone de echipamente medicale. În acest avion vor putea să încarce marfa și firmele farmaceutice. El a atras atenția că firmele din România cer 500 000 de euro pentru efectuarea unei asemenea curse cargo.

În același timp, șeful statului a menționat că în scurt timp vor ajunge la Chișinău 200 de milioane de euro din creditul de 500 de milioane promis de Federația Rusă.

„Ieri, guvernul a aprobat decizia de creditare a R. Moldova și în următoarele zile va fi semnat acordul și aceste 200 de milioane de euro vor veni”, a explicat președintele.

Șeful statului a menționat că, săptămâna viitoare, guvernul urmează să vină cu rectificări la Legea bugetului 2020 și va include în proiect și sursele externe de finanțare, inclusiv cele 200 de milioane care urmează să vină de la Moscova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: