VIDEO „Am trăit operațiunile militare speciale ale Rusiei în Transnistria”. Mesajul lui Recean la summitul de la Kiev
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Am trăit operațiunile militare speciale ale Rusiei în Transnistria”. Mesajul lui Recean la summitul de la Kiev

Premierul Dorin Recean a participat la Summit-ul „Platforma Crimeea”, care s-a desfășurat astăzi la Kiev. Prim-ministrul a susținut un discurs în care a dat asigurări că țara noastră va susține Ucraina în războiul declanșat de Rusia până la victorie, întrucât știe ce înseamnă agresiunea rusă, experimentând-o în 1992, în regiunea transnistreană. De asemenea, șeful Guvernului moldovenesc a făcut apel la tragerea la răspundere a Rusiei pentru invazia pe care a declanșat-o în țara vecină.

Premierul și-a început discursul enumerând consecințele anexării ilegale de către Federația Rusă a peninsulei ucrainene Crimeea.

Au trecut 9 ani de când Rusia a invadat și, ulterior, a anexat Crimeea. În urma acestei anexări, situația privind drepturile omului în peninsulă s-a agravat puternic, mai mult, muzeele au fost jefuite, iar unele situri recunoscute ca Patrimoniu Mondial al UNESCO au fost deteriorate. Cu toate acestea, anexarea la care am fost martori a avut efecte mult mai ample. Iar Rusia a transformat Crimeea într-o trambulină pentru a-și proiecta puterea militară mai adânc în Ucraina și dincolo de ea, cu consecințe profunde pentru Ucraina însăși, victimele agresiunii și comunitatea internațională. Operând din Crimeea, Rusia a cucerit și mai multe teritorii ucrainene, a făcut un coridor terestru spre Moldova, a restricționat libertatea de navigare în Marea Neagră și a amenințat navigarea pe fluviul Dunăre, perturbând exporturile de cereale pe piața globală”, a spus el

În acest context, Dorin Recean a menționat că anexarea nu este doar o provocare de securitate la nivel național, ci și regional și global, care necesită un răspuns internațional persistent și ferm.

Scopul nostru principal trebuie să fie restabilirea statului de drept, statul de drept internațional pentru Ucraina și descurajarea unor astfel de încălcări în viitor. Rusia, statul agresor, trebuie să fie privată de toate câștigurile din urma agresiunii, asta însemnând eliberarea completă și necondiționată a întregii Ucraine, inclusiv Crimeea. Statul agresor trebuie să fie tras la răspundere pentru actele de agresiune”, a adăugat acesta.

Șeful Guvernului de la Chișinău a declarat că pentru a asigura restabilirea statului de drept în Ucraina, comunitatea internațională trebuie să îndeplinească 4 pași. Este vorba despre furnizarea către Ucraina, pe termen scurt și lung, a tuturor mijloacelor necesare pentru apărare, dublarea eforturilor pentru slăbirea capacității industriale și financiare a Rusiei, acționarea pentru a asigura tragerea la răspundere a Rusiei și reconstrucția Ucrainei.

Prim-ministrul Recean a spus că Republica Moldova este angajată în restaurarea statului de drept în țara vecină.

Moldova este gata să-și facă partea în restaurarea statului de drept și pentru a sprijini Ucraina. Ne aliniem, gradual, la sancțiunile UE împotriva Rusiei, asistăm la deminarea Ucrainei, găzduim mii de refugiați, majoritatea cărora sunt mame, bunici și copii care au fugit din calea războiului. Sistemele de sănătate și educație din Moldova furnizează servicii și suport familiilor ucrainene și încercăm să le facem să se simtă ca acasă, pe cât de mult este posibil. Furnizăm infrastructură logistică pentru exportul de cereale ucrainene către piața globală, iar asta în ciuda războiului, care afectează agricultorii, exportatorii și economia noastră. Suntem angajați în extinderea acestei infrastructuri logistice și servirea drept nod de transport în eforturile de reconstrucție ale Ucrainei”, a menționat el.

Totodată, premierul dat asigurări că Moldova va susține Ucraina până la victorie.

Nu există ezitare în Moldova privind sprijinirea Ucrainei, pentru că știm că am fi putut fi noi. Știm pentru că am trăit „operațiunile militare speciale” ale Rusiei în Transnistria. Susținem pe deplin „Formula Păcii” a președintelui Zelenski și ideea unui Summit Global de Pace pentru Ucraina în această toamnă. Oamenii și Guvernul din Moldova sunt uniți în angajamentul de a susține Ucraina până la victorie”, a spus acesta.

Nu în ultimul rând, Dorin Recean a transmis un mesaj de condoleanțe din partea țării noastre pentru rudele și apropiații persoanelor care au murit apârând Ucraina în fața agresiunii ruse.

Permiteți-mi să exprim condoleanțe profunde familiilor și prietenilor celor care au căzut apărând Ucraina, opunând rezistență agresiunii ruse. Moldovenii sunt în doliu, alături de ucraineni, și nu vor uita niciodată sacrificiul lor pentru libertatea lor, pentru libertatea noastră, pentru viitorul nostru democratic comun. Crimeea este Ucraina! Glorie Ucrainei!”, a declarat premierul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: