„Am văzut reacțiile data trecută, dar am să dau nume”. În ciuda criticilor, Recean a menționat încă doi judecători cu decizii controversate
Full Article 4 minutes read

„Am văzut reacțiile data trecută, dar am să dau nume”. În ciuda criticilor, Recean a menționat încă doi judecători cu decizii controversate

Premierul Dorin Recean a menționat, din nou, public, în ședință de Guvern, numele a două judecătoare. Este vorba despre Angele Catană și Ludmila Beșliu, care au pronunțat hotărâri judecătorești controversate în privința dosarului „Frauda bancară”. Anterior, Recean a fost criticat pentru faptul că a numit public cele trei magistrate care au anulat decizia privind scoaterea Partidului „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – din alegerile locale, care au avut loc în noiembrie 2023.

În decembrie 2023 a avut loc un scandal în jurul premierului, după ce acesta a menționat în timpul unei ședințe a Guvernului numele judecătoarelor de la Curtea de Apel Chișinău care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind excluderea Partidului „Șansă” din alegerile locale. Oficialul a declarat că hotărârea creează o situație în care statul nu poate interveni pentru a stopa activitatea „grupărilor criminale”.

Declarațiile premierului și faptul că a făcut publice numele magistratelor care au pronunțat hotărârea judecătorească au fost dur criticate de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Consiliul Superior al Magistraturii. Mai târziu, și deputata PAS și președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități Olesea Stamate a declarat că nu ar fi procedat așa dacă era în locul prim-ministrului și că numirea magistratelor într-o ședință a executivului contravine criteriului de separare a puterilor în stat. „Trebuie să setăm mecanismele în așa fel în cât asemena situații dacă apar să fie sancționate de către organele competente”, a adăugat.

În ciuda criticilor, în timpul ședinței Guvernului din 24 ianuarie, premierul a numit încă două judecătoare, care au pronunțat decizii în dosarul penal „Frauda bancară”. Prima magistrată pe care a nominalizat-o Recean a fost Angela Catană

Eu am observat reacțiile publice data trecută, dar eu o să dau nume. Avem judecătoarea Angela Catană, care a dispus că Banca Națională din Republica Moldova este civilmente responsabilă în dosarul „Frauda bancară”, acolo unde procurorii învinuiesc factorii de decizie din Banca Națională care au admis și contribuit la furtul miliardului. O să explic ce însemnă civilmente responsabilă. Asta înseamnă că Ion fură de la Vasile. Vasile caută justiție și se adresează în justiție. Iar justiția dispune nu Ion să recupereze prejudiciul lui Vasile, dar familia lui Vasile să recupereze prejudiciul. Asta-i complet inacceptabil într-o societate normală”, a spus șeful Guvernului.

A doua judecătoare căreia i-a dat nume a fost Ludmila Beșliu. Cu două zile în urmă, judecătoarea a decis că dosarul de învinuire a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc va fi comasat și conectat la o altă cauză penală aflată pe rolul instanței din anul 2021, în care șapte persoane acuzate în dosarul ,,Frauda bancară” au statut de inculpat.

Mai avem judecătoarea Ludmila Beșliu, care a decis că dosarul unui inculpat pe furtul miliardului, și anume Plahotniuc, trebuie să fie comasat la un dosar mai mare. Știți cum era anterior: haideți să dăm tot la colhoz, că la colhoz se fură și nimeni nu este responsabil. Ori intenția probabil era ca toate aceste procese să se deruleze la nesfârșit”, a menționat Recean.

Totodată, premierul a menționat că va spune public numele judecătorilor și pe viitor, în pofida tuturor „protestelor și nemulțumirilor”.

Eu am spus foarte clar: voi continua să dau nume și asta voi face, indiferent de câte proteste și nemulțumiri vor fi de le diferite asociații, care în loc să se ocupe de integritatea procesului… Eu n-am văzut lumea să iasă în declarații și să spună foarte clar atunci când judecătorii greșesc. Eu voi continua să fac lucrul acesta și vreau să încurajez judecătorii onești, judecătorii curajoși – că ei sunt – să facă un pas înainte și noi, gradual, să curățăm justiția de corupție”, a conchis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: