Judecătorii, indignați că Recean a menționat magistrații care au anulat excluderea „Șansă” de la alegeri: Vom sesiza ambasadele și presa internațională
Full Article 3 minutes read

Judecătorii, indignați că Recean a menționat magistrații care au anulat excluderea „Șansă” de la alegeri: Vom sesiza ambasadele și presa internațională

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit cu o reacție după declarațiile prim-ministrului Dorin Recean, făcute în debutul ședinței Guvernului din 13 decembrie, în care a numit public numele completului de judecători de la Curtea de Apel care au decis să anuleze excluderea Partidul „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, de la alegerile locale din această toamnă. Judecătorii din Moldova și-au declarat solidaritatea cu colegii lor și au criticat declarațiile premierului, pe care le-au catalogat drept o „încălcare gravă”.

„Declarațiile premierului Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina în contextul unei decizii a Curții de Apel, constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare. (…) Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar”, se arată în reacția Asociației.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a solicitat public, în acest context, respectarea principiilor de bază ale statului de drept și apărarea independenței judiciare. Mai mult, judecătorii spun că vor sesiza ambasadele acreditate în Moldova, dar și presa, inclusiv cea internațională, pentru „a solicita sprijin în apărarea principiilor democratice și a independenței judiciare”.

„Este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii. (…) În calitate de reprezentanți ai judecătorilor din Republica Moldova, ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, se mai arată în comunicatul citat.

Amintim că Curtea de Apel a anulat, pe 12 decembrie, decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind excluderea candidaților Partidului „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – din alegerile locale generale din noiembrie. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de 3 zile. Alexei Lungu a calificat decizia instanței ca fiind o „victorie” (Detalii – AICI). De cealaltă parte, Daniel Vodă a declarat că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească, pentru a apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de „grupurile criminal-organizate” (Detalii – AICI).

Decizia Curții de Apel a fost comentată pe 13 decembrie și de premierul Dorin Recean. Oficialul susține că hotărârea creează o situație în care statul nu poate interveni pentru a stopa activitatea „grupărilor criminale”. „Vă rog să reținem trei nume”, a declarat prim-ministrul, oferind numele judecătorilor care au luat decizia de a anula decizia CSE. Detalii – AICI.

Precizăm în acest context că, recent, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că deputații vor modifica Codul Electoral, astfel încât să nu mai fie nevoie de CSE pentru neadmiterea în procesul electoral a „grupărilor criminale” (Detalii – AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: