Ambasadorul SUA a explicat sancțiunile ce vizează MAN-ul lui Ceban: „Nu e vorba de partid, ci de un agent FSB activ aici”
Full Article 3 minutes read

Ambasadorul SUA a explicat sancțiunile ce vizează MAN-ul lui Ceban: „Nu e vorba de partid, ci de un agent FSB activ aici”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent Logsdon, susține că sancțiunile impuse de SUA în care vizează Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN) a primarului Ion Ceban nu se referă la partid și la mișcare, ci pune accentul pe fărădelegile unui agent FSB și au ca scop sancționarea persoanei date. 

O declarație în acest sens a fost făcută de ambasador în cadrul emisiunii În PROfunzime de la Pro TV.

„Iată de ce noi analizăm foarte atent ce scrie în declarația noastră care este făcută publică. De fapt ține de ceea ce e în ea, nu mai mult și nici mai puțin. Noi ne uităm la toată declarația pe care o avem. În cazul Mișcării Alternative Naționale, declarația este foarte clară, deci pune accentul pe fărădelegile unui agent FSB, care este activ aici și a făcut o ofertă către MAN și noi avem această informație”, a menționat ambasadorul.

Tot el a ținut să adauge că „nu este vorba de partid și mișcare, este vorba despre persoană în acest caz”. „Deci, la asta noi ne uităm. Se desemnează și sancționează persoana de la FSB, care a făcut această ofertă”, a conchis Kent Logsdon.

***

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista a 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.

În seara de 26 octombrie, premierul Natalia Gavrilița a remarcat că Igor Dodon și formațiunea condusă de Ion Ceban sunt menționate în comunicatul guvernului american, nu că ar fi vizați de măsurile punitive.

Pe 28 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat că va depune o cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavriliță, dar și a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Edilul a declarat că oficialii ar fi spus că el este în lista persoanelor supuse sancțiunilor de către SUA.

„Consider acțiunile prim-ministrului și ministrului Justiției Republicii Moldova ca fiind vădit tendențioase, manipulatoare, mincinoase și orientate direct spre defaimarea proiectului politic Mișcarea Alternativă Națională (MAN) și a mea personală”, a declarat edilul. Ceban a menționat că va solicita și dezpăgubiri în acest sens. Mai exact, acesta va cere ca cei doi oficiali să măture timp de un an Piața Marii Adunări Naționale.

Pentru NM, purtătoarea de cuvânt a Guvernului Anastasia Taburcean i-a sugerat edilului „să mai asculte o dată declarațiile doamnei premier”.

La rândul său, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a spus că Ion Ceban „a revenit la vechile practici de pe timpul când era în PSRM – de a da în judecată oponenții politici pentru lezarea propriei imagini”. „E semn de frustrare”, a adăugat Litvinenco.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: