Ceban își apără MAN-ul. O acționează în judecată pe Gavrilița și cere drept despăgubiri ca premierul să măture Piața Marii Adunări Naționale
Full Article 4 minutes read

Ceban își apără MAN-ul. O acționează în judecată pe Gavrilița și cere drept despăgubiri ca premierul să măture Piața Marii Adunări Naționale

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță că va depune o cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavriliță, dar și a Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Edilul susține că prim-ministra a lansat o informație falsă despre faptul că el ar fi în lista persoanelor supuse sancțiunilor de către SUA. Declarațiile au fost făcute astăzi, 28 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE (12:15) „Îi sugerăm să mai asculte o dată declarațiile doamnei premier”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburcean.

Primarul capitalei acuză guvernarea de lansarea unei campanii de dezinformare la adresa sa.

„De fapt se vrea discriditarea partidului pe care am început să-l creez. Se vrea să sperie oamenii care vor să se alăture și nu exclud că este o metodă murdară pe final de a refuza să fie înregistrat partidul Mișcare Alternativă Națională”, a spus Ion Ceban.

Ion Ceban anunță că va depune o cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavrilița și a Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, pentru faptul că oficialii ar fi spus că el este în lista persoanelor supuse sancțiunilor de către SUA.

„Vom depune cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavrilița și Ministrului Justiției. Consider acțiunile prim-ministrului și ministrului Justiției Republicii Moldova ca fiind vădit tendențioase, manipulatoare, mincinoase și orientate direct spre defaimarea proiectului politic Mișcarea Alternativă Națională (MAN) și a mea personală. Mai grav este că de la tribuna Guvernului este atacat un partid în formare, acesta fiind un grav abuz de putere și fapt care ne impune să ne apărăm drepturile în istanță împotriva declarațiilor false și defaimatoare”, a declarat edilul.

Edilul susține că va solicita și dezpăgubiri în acest sens. Mai exact, acesta va cere ca cei doi oficiali să măture timp de un an Piața Marii Adunări Naționale.

„Drept despăgubiri vom cere ca doamna prim-ministră și ministrul justiției că măture Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) un an de zile. Trebuie să se roage astăzi să ne bage pe lista de sancțiuni ca să nu măture ei. Dacă rămân în picioare și nu vin cu dezmințiri vor mătura PMAN un an de zile”, a adăugat acesta.

Totodată, primarul capitalei anunță că a transmis o scrisoare către Ambasada SUA la Chișinău, prin care solicită să fie făcute publice probele care ar demonstra actele de corupție și legăturile dubioase cu Kremlinul ale MAN-ului.

”Am solicitat respectuos, într-un termen rezonabil pe care îl considerăm nu mai mult de 10 zile, ca ambasada SUA să facă precizări de rigoare cu privire la acele propoziții menționate MAN. În cazul în care sunt dovezi, acestea să fie publice”, a spus Ceban.

Ion Ceban spune că va sesiza Consiliul Audiovizualului pentru a cere sancționarea promovării falsului de către mai multe televiziuni pentru încălcarea dreptului la reacție.

 

Amintim că, în seara de 26 octombrie, premierul Natalia Gavrilița a remarcat că Igor Dodon și formațiunea condusă de Ion Ceban sunt menționate în comunicatul guvernului american, nu că ar fi vizați de măsurile punitive.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: