Amendă de 175 de mii de lei va achita o tânără care spunea că are influență asupra medicilor pentru a obține certificate de vaccinare COVID
Full Article 2 minutes read

Amendă de 175 de mii de lei va achita o tânără care spunea că are influență asupra medicilor pentru a obține certificate de vaccinare COVID

O tânără din Chișinău urmează să achite o amendă de 175 de mii de lei pentru trafic de influență, după ce a declarat că poate obține certificate de vaccinare COVID-19 în mod fraudulos. Aceasta susținea că are influență asupra medicilor pentru a facilita obținerea acestor certificate, fără introducerea serului.

Pe 8 septembrie 2021, Centrul Național Anticorupție a inițiat o anchetă penală denumită generic „certificatele Covid-19”.

Investigațiile au arătat că, în perioada iulie-august 2021, inculpata a oferit 100 de euro (circa 2.000 de lei) unei persoane implicate într-o altă procedură penală, pentru a obține un certificat de vaccinare COVID-19 fără vaccinarea efectivă. Această persoană a pretins că poate influența medicii de familie și angajații din cadrul unei instituții medicale pentru a înregistra datele necesare și a elibera certificatul.

În urma acestor acțiuni, inculpata și o altă persoană au primit certificate de vaccinare false, fiind înregistrate ca vaccinate în baza de date, deși nu au fost imunizate.

Inculpata și alte două persoane au pretins că au influență asupra unor medici de familie și angajați ai instituțiilor medicale publice, în perioada mai – august 2021. În schimb, au cerut și primit, prin intermediul unei terțe persoane, suma de 1.380 de euro (echivalentul a 27.600 de lei) pentru eliberarea unor certificate de vaccinare false, bani transferați prin bancă. Acesta este cazul unei cauze penale separate.

Drept urmare, încă patru persoane au obținut certificate de vaccinare COVID-19 și au fost înregistrate ca vaccinate, deși nu au primit vaccinul.

Instanța a recunoscut, pe 8 august 2024, că inculpata este vinovată de comiterea traficului de influență în două cazuri și i-a stabilit o amendă de 175.000 de lei.

Sentința poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: