Amenințări de la Moscova pentru reporterii moldoveni după blocarea site-urilor rusești. MAEIE: nu avem jurnaliști acreditați în Rusia, din câte știm
Full Article 2 minutes read

Amenințări de la Moscova pentru reporterii moldoveni după blocarea site-urilor rusești. MAEIE: nu avem jurnaliști acreditați în Rusia, din câte știm

Autoritățile de la Moscova ar putea să blocheze activitatea jurnaliștilor moldoveni din Rusia, după ce Serviciul de Informație și Securitate (SIS) al Moldovei au blocat 31 de portaluri web, inclusiv rusești. Declarația a fost făcută președintele Uniunii Jurnaliștilor din Rusia Vladimir Soloviev pe 30 octombrie, pentru agenția de presă rusă TASS, site-ul căreia se află printre cele blocate în Moldova. Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat că, din informațiile deținute de MAEIE, în Federația Rusă nu sunt jurnaliști moldoveni acreditați. 

Vladimir Soloviev a calificat decizia autorităților din Moldova privind blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul țării drept „politică rusofobă”.

Nu putem decât să ne exprimăm regretul față de acțiunile autorităților moldovenești și politica lor rusofobă. Acestea restricționează sever activitatea presei rusești, încălcând astfel toate normele privind libertatea de exprimare și libertatea de diseminare a informațiilor pe care le declară pe hârtie. Este probabil ca, drept răspuns la aceste acțiuni, Rusia va lua măsuri în oglindă și împotriva jurnaliștilor moldoveni acreditați în Rusia”, a spus Soloviev.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, comentând declarația lui Soloviev, a declarat că din informațiile de care dispune MAEIE, Moldova nu are jurnaliști acreditați în Rusia”.

***

Amintim că, pe 30 octombrie, șeful SIS Alexandru Musteață a anunțat că a blocat 31 de portaluri web care ar fi contribuit la dezinformarea cetățenilor. 21 dintre ele, spune Musteață, ar fi controlate de Moscova. Astfel, portalurile web blocate sunt: kp.md; aif.md; orizont.tv; itv.md; prime.md; publika.md; canal2.md; canal3.md; primul.md; rtr.md; a-tv.md; cenzura.md; tv6.md; orheitv.md; vedomosti.md; enews.md; regtrends.com; kp.ru; tass.ru; lenta.ru; pravda.ru; aif.ru; rg.ru; interfax.ru; mk.ru; iz.ru; riafan.ru; regnum.ru; pnp.ru; radiosputnik.ru și rline.tv. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: