Lista celor 31 de site-uri care vor fi blocate la inițiativa SIS. Printre ele, agenția TASS
Full Article 3 minutes read

Lista celor 31 de site-uri care vor fi blocate la inițiativa SIS. Printre ele, agenția TASS

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a făcut publică lista celor 31 de portaluri web pe care le-a blocat pentru că ar genera tensiuni și ar crea conflicte în societate. Printre site-urile blocate se regăsesc inclusiv paginile web oficiale ale celor șase posturi de televiziune, controlate direct sau indirect de fugarii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, care au rămas fără licență la cererea SIS, urmare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 30 octombrie. Totodată, în listă se regăsește inclusiv site-ul agenției ruse pro-Kremlin, TASS.

SIS anunță că a completat lista surselor cu conținut online care alterează, în condițiile stării de urgență, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, conținutul informațiilor difuzate în spațiul public „în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale provenite de la autoritățile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor sau provenite de la persoanele fizice sau juridice incluse în listele de sancțiuni internaționale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei şi Norvegiei, pentru acțiuni ce au urmărit destabilizarea ordinii constituționale din Republica Moldova sau pentru implicarea în acțiuni ce atentează la statalitatea şi integritatea teritorială a statului vecin Ucraina”.

Astfel, portalurile web publicate sunt: kp.md; aif.md; orizont.tv; itv.md; prime.md; publika.md; canal2.md; canal3.md; primul.md; rtr.md; a-tv.md; cenzura.md; tv6.md; orheitv.md; vedomosti.md; enews.md; regtrends.com; kp.ru; tass.ru; lenta.ru; pravda.ru; aif.ru; rg.ru; interfax.ru; mk.ru; iz.ru; riafan.ru; regnum.ru; pnp.ru; radiosputnik.ru și rline.tv.

„Ordinul ce conține indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca imediat, în condițiile prevederilor Dispoziției nr.1/2022, accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate” – anunță SIS.

Lista celor 31 de site-uri care vor fi blocate la inițiativa SIS. Printre ele, agenția TASS

Amintim că directorul SIS Alexandru Musteață a anunțat în cadrul unui briefing susținut puțin timp în urmă că a cerut CSE să suspende licența a șase posturi TV, pe perioada stării de urgență. Musteață susține că cele șase posturi de televiziune, care sunt controlate direct sau indirect de oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ar promova interesele grupului criminal Șor și a peroanelor fizice și juridice incluse în sancțiunile impuse inclusiv de SUA și UE. Mai mult, potrivit șefului SIS, cele șase posturi TV ar duce o campanie de dezinformare și manipulare în Moldova – acțiuni care ar fi fost intensificate în special în ajunul alegerilor locale din 5 noiembrie. Tot astăzi, șeful SIS a anunțat că a blocat 31 de portaluri web care ar fi contribuit la dezinformarea cetățenilor. 21 dintre ele, spune Musteață, ar fi controlate de Moscova. Detalii – AICI.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a anunțat că cele șase posturi TV controlate de Șor și Plahotniuc au rămas temporar fără emisie, la recomandarea SIS, pentru că ar promova „interese străine”. Șeful Guvernului a recunoscut că Moldova este supusă „zilnic atacurilor hibride din partea Federației Ruse”. „Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a declarat premierul Dorin Recean. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: