Amenzi de peste 200 mii de lei pentru 9 redacții mass media din Moldova, din cauza reflectării incorecte a războiului din Ucraina
Full Article 2 minutes read

Amenzi de peste 200 mii de lei pentru 9 redacții mass media din Moldova, din cauza reflectării incorecte a războiului din Ucraina

Consiliul Audiovizualului (CA) a informat că de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei a aplicat amenzi în mărime de 213 000 de lei pentru modul în care a fost reflectat războiul. Astfel, din 19 servicii media audiovizuale monitorizate de CA în 2022 privind reflectarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, au fost sancționate 9 servicii media: 7 posturi TV și 2 Radio.

Dintre posturile de televiziune sancționate, se menționează că NTV Moldova, Primul în Moldova, RTR Moldova, Orhei TV, TV6 nu au asigurat informarea corectă, încălcând principiile bunei credințe, imparțialității, echilibrului de opinii, separării faptelor de opinii.

„În mod particular, acestea au prezentat într-o lumină extrem de negativă statul ucrainean, respectiv – în lumină pozitivă conducerea rusă, iar o parte din ele au omis din buletinele de știri mersul războiului”, se arată în nota informativă a CA.

În rezultatul monitorizărilor, Consiliul a aplicat 65 de sancțiuni: 25 amenzi și 40 de avertizări publice, suma totală a amenzilor fiind de 213 000 de lei.

Alte două posturi, Jurnal TV și PRO TV Chișinău, au fost avertizate pentru documentare insuficientă.

Consiliul Audiovizualului a mai inițiat, din oficiu, controlul privind corectitudinea cu care au fost reflectate tema refugiaților, decizia de interzicere a simbolurilor ce ilustrează și justifică agresiunea militară, precum și o serie de alte evenimente de însemnătate social-politică, în contextul războiului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: