Amenzi usturătoare pentru încălcarea regimului de carantină sau completarea greșită în mod intenționat a fișelor epidemiologice
Full Article 2 minutes read

Amenzi usturătoare pentru încălcarea regimului de carantină sau completarea greșită în mod intenționat a fișelor epidemiologice

Guvernul a aprobat un proiect de lege, care prevede amenzi pentru încălcarea regimului de carantină sau pentru completarea intenționată falsă a fișelor epidemiologice. 

„Studiind legislația în vigoare, am constat că instituțiile statului ar avea nevoie de a anumite instrumente juridice suplimentare în vederea consolidării capacităților sale de intervenție, mai ales în contextul în care cetățenii Republicii Moldova nu respectă regulile de profilaxie și prevenție”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Astfel, Codul Contravențional se completează cu un nou articol, care prevede că nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 (22 500 lei) la 500 (25 000 lei) de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 (50 mii lei) la 1500 (75 mii lei) de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

De asemenea, prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice se sancționează cu amendă de la 450 (22 500 lei) la 500 (25 000 lei) de unități convenționale.

„Competențele de sancționare au fost transmise mai multor structuri, în dependență de domeniul lor de acțiune. Este Poliția de Frontieră, MAI, Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Fiecare conform domeniului de competență”, a mai declarat Nagacevschi.

Menționăm că pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie votat de parlament.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: