VIDEO „Amestecul în justiție este inacceptabil”. Judecătorii, nemulțumiți de o declarație a președintei Maia Sandu
Full Article 2 minutes read

VIDEO „Amestecul în justiție este inacceptabil”. Judecătorii, nemulțumiți de o declarație a președintei Maia Sandu

Reprezentanții Asociației Judecătorilor din Republica Moldova se arată nemulțumiți de declarațiile președintei Maiei Sandu, efectuate la postul public de televiziune Moldova 1, cu privire la judecători. „Modul cum se comportă ei astăzi va conta și pentru notele pe care le vor primi ulterior în procesul de evaluare”, a comunicat șefa statului. La rândul lor, judecătorii spun că „puterea judecătorească se subordonează doar legii”, iar „amestecul în înfăptuirea justiției este inacceptabil”. 

„Executivul Asociației Judecătorilor din Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare față de conținutul declarației Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Context” de la postul de Televiziune Moldova 1 din data de 29 decembrie 2022, cu referire la comportamentul judecătorilor, precum că, „modul cum se comportă judecătorii astăzi, va determina notele pe care ei le vor primi ulterior în procesul de evaluare””, se arată în declarația Asociației.

Ei spun că „potrivit Declarației de Suveranitate, separarea puterii legislative, puterii executive și a celei judiciare constituie principiul fundamental de funcționare a Republicii Moldova ca stat democratic bazat pe drept”.

„Reiterăm că Puterea judecătorească se subordonează doar legii. Amestecul în înfăptuirea justiției este inacceptabil. La fel, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, remarcă faptul că, a susținut și va susține plenar reformele autentice și necesare în sectorul justiției, în strictă conformitate cu angajamentele Republicii Moldova ca stat membru al Consiliului Europei”, comunică judecătorii.

În cadrul emisiunii de la postul public de televiziune, Maia Sandu a vorbit despre reforma justiției și acțiunile judecătorilor în acest sens:

„Vreau să fim realiști, nu o să găsim nici o țară în care s-a făcut o reformă a justiției cuprinzătoare, așa de care are nevoie Republica Moldova, într-un an sau chiar într-un an jumătate. E clar că e nevoie de timp. În același timp, pentru a menține sprijinul popular pentru această reformă e nevoie și de rezultate și cel puțin acolo unde Procuratura s-a mișcat și dosarele au fost transmise în judecată ar fi cazul să vedem mai multă implicare și mai multă responsabilitate din partea judecătorilor, mai ales că procesul de evaluare îi așteaptă și modul cum se comportă ei astăzi va conta și pentru notele pe care le vor primi ulterior în acest proces de evaluare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: