ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică. Cu cât s-a scumpit?
Full Article 3 minutes read

ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică. Cu cât s-a scumpit?

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, astăzi, noile prețuri reglementate și tarifele pentru energia electrică. Astfel, consumatorii de energie electrică din nordul țării vor plăti cu 47 de bani mai mult – 2,51 lei pentru un kWh, pe când cei din centrul și sudul Moldovei vor plăti cu 66 de bani mai mult – 2,17 lei pentru un kWh.

Reprezentanții ANRE spun că au constatat existența unor factori obiectivi și iminenți de revizuire a costurilor pentru anul 2022. Motivul noilor prețuri ar fi metodologia tarifară în vigoare, precum și analiza calculelor prezentate de către titularii de licențe.

Astfel, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

  • 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
  • 1,71 lei/kWh – la punctele de ieșire din rețelele de transport;
  • 1,73 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);
  • 1,86 lei/kWh – de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 61 bani/kWh sau 48,6 % mai mult decât prețurile anterioare;
  • 2,17 lei/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV), ceea ce este cu 66 bani/kWh sau 43,7 % mai mult decât prețurile anterioare.

Pentru S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost determinate următoarele prețuri reglementate diferențiate și anume:

  • 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
  • 1,72 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de ieșire din rețelele de transport;
  • 1,90 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 47 bani/kWh sau 32,8 % mai mult decât prețurile anterioare;
  • 2,51 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV), ceea ce este cu 47 bani/kWh sau 22,9 % mai mult decât prețurile anterioare.

Tarifele pentru serviciul de distribuție, cât și prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice aprobate intră în vigoare la data de 1 aprilie 2022.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: