whoswhos.org

ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică. Cu cât s-a scumpit?

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, astăzi, noile prețuri reglementate și tarifele pentru energia electrică. Astfel, consumatorii de energie electrică din nordul țării vor plăti cu 47 de bani mai mult – 2,51 lei pentru un kWh, pe când cei din centrul și sudul Moldovei vor plăti cu 66 de bani mai mult – 2,17 lei pentru un kWh.

Reprezentanții ANRE spun că au constatat existența unor factori obiectivi și iminenți de revizuire a costurilor pentru anul 2022. Motivul noilor prețuri ar fi metodologia tarifară în vigoare, precum și analiza calculelor prezentate de către titularii de licențe.

Astfel, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

  • 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
  • 1,71 lei/kWh – la punctele de ieșire din rețelele de transport;
  • 1,73 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);
  • 1,86 lei/kWh – de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 61 bani/kWh sau 48,6 % mai mult decât prețurile anterioare;
  • 2,17 lei/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV), ceea ce este cu 66 bani/kWh sau 43,7 % mai mult decât prețurile anterioare.

Pentru S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost determinate următoarele prețuri reglementate diferențiate și anume:

  • 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
  • 1,72 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de ieșire din rețelele de transport;
  • 1,90 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 47 bani/kWh sau 32,8 % mai mult decât prețurile anterioare;
  • 2,51 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV), ceea ce este cu 47 bani/kWh sau 22,9 % mai mult decât prețurile anterioare.

Tarifele pentru serviciul de distribuție, cât și prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice aprobate intră în vigoare la data de 1 aprilie 2022.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: