ANRE a aprobat reducerea cu 15 bani la prețul energiei electrice furnizate de Energocom
Full Article 2 minutes read

ANRE a aprobat reducerea cu 15 bani la prețul energiei electrice furnizate de Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom”, în cuantum de 120 bani/kWh. Prețul s-a ieftinit, astfel cu 15 bani.

În baza solicitării și informațiilor prezentate de către S.A. „Energocom”, ANRE a analizat noile circumstanțe ale pieței energiei electrice, în particular volumele prognozate a energiei electrice produse de centralele electrice eligibile care produc din surse regenerabile de energie și a energiei electrice produse de centralele electrice de termoficare urbane.

Astfel, au fost identificați factori obiectivi ce au permis actualizarea prețului energiei electrice comercializate de S.A. „Energocom”, cuantumul acestuia diminuându-se cu 15 bani/kWh  sau 11,1%, în comparație cu prețul aprobat de ANRE la data de 14 mai 2020 (135 bani/kWh). Prețurile stabilite de ANRE vor deveni obligatorii în relațiile contractuale ale S.A. „Energocom” și ceilalți operatori ai pieței energiei electrice din țară.

Concomitent, ANRE reiterează că prin decizia sa din august 2020 au fost reduse tarifele și prețurile la energia electrică pentru consumatorii casnici și non-casnici.

De asemenea, s-a aprobat noul Regulament privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale. Regulamentul nou va permite optimizarea procedurii și termenelor de schimbare a furnizorului, reducerea numărului de etape necesare pentru schimbarea furnizorului de către consumatorul final, astfel încât pentru consumatorul care intenționează să-și schimbare furnizorul va fi suficient să depună o cerere de modelul stabilit la furnizorul actual și ulterior să fie prezent la data controlului și citirii echipamentului de măsurare, care reprezintă data din care are loc schimbarea efectivă a furnizorului. Procedura descrisă în regulament va fi aplicabilă și pentru utilizatorii sistemelor de distribuție închise.

De asemenea, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat Hotărârea privind modificarea Regulamentului privind racordarea la rețelele de gaze naturale şi prestarea serviciilor de transport şi de distribuție a gazelor naturale. Modificările propuse vor facilita accesul utilizatorilor de sistem la rețea și vor aduce mai multă transparență și simplitate în procesul încheierii contractelor dintre operatorii de sistem și utilizatorii de sistem.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: