ANRE a decis: Tariful la gaz pentru consumatorii finali va fi 15,18 lei cu TVA inclus
Full Article 2 minutes read

ANRE a decis: Tariful la gaz pentru consumatorii finali va fi 15,18 lei cu TVA inclus

Tariful la gaz pentru consumatorii finali a crescut de la 11,01 la 15, 18 lei. Decizia a fost luată de Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE), în ședința din 28 ianuarie.  Anterior,  Moldovagaz a solicitat ANRE să majoreze tariful până la 15,59 lei, invocând creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție.

Tarifele majorate pentru gazul natural se vor aplica, retroactiv, din 1 ianuarie.

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, explica  Moldovagaz.

Pe 26 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița declara că „indiferent de hotărârea pe care o va lua ANRE referitor la solicitarea MoldovaGaz, pentru consumatorii casnici tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați nu se va schimba. Vom rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi, până la 150, vor costa 7,9 lei.”

De asemenea, Gavrilița a spus că Guvernul va veni cu programe de compensații și pentru anumiți agenți economici.

„Vreau să fie clar: nu Guvernul și nu Parlamentul majorează prețurile. Dimpotrivă, facem tot posibilul ca să protejăm cetățenii de scumpiri. Și întreprindem măsuri pentru ca această criză să afecteze într-o măsură mai mică cetățenii”, declara premierul

Pe 20 ianuarie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Moldova din cauza crizei de pe piața energetică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: