ANSA contrazice rezultatele medicale ale elevilor Liceului Aristotel? Ce a arătat ancheta agenției
Full Article 4 minutes read

ANSA contrazice rezultatele medicale ale elevilor Liceului Aristotel? Ce a arătat ancheta agenției

Investigațiile de laborator au arătat că elevii liceului „Aristotel” din Chișinău au fost infectați cu norovirus. În cazul a trei copii s-a identificat și bacteria Escherichia coli. Informația a fost comunicată pe 23 septembrie la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău. De cealaltă parte, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a prezentat rezultatele anchetei epidemiologice de la liceul vizat. Acestea au arătat că „în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare”. 

Autoritățile capitalei au fost întrebate, la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, care este starea copiilor infectați de la liceul „Aristotel”.

„Doar trebuie menționat aici, nu vreau să facem diferență sau… dar să fie corectitudine, liceul este republican. Nu este unul municipal”, a ținut să precizeze edilul Ion Ceban.

În continuare, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Vladimir Bolocan a spus că „în urma investigațiilor de laborator s-a identificat norovirus și la trei copii a fost identificat și escherichia coli forma O157”.

„În ceea ce privește starea copiilor, nu doar a celor internați dar se monitorizează starea tuturor copiilor care au prezentat anumite acuze… dinamica este pozitivă. Mulți dintre ei urmează să revină în procesul educațional. Copiii internați în spitale, cred eu, în următoarele zile după investigațiile finale deoarece trebuie de mai așteptat anumite analize de laborator… vor fi externați la domiciliul, cu ulterioara monitorizare și recomandare de continuare a procesului educațional”, a comunicat Bolocan.

Tot pe 23 septembrie, ANSA a prezentat rezultatele anchetei epidemiologice de la liceul vizat.

„Inspectorii ANSA au inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului. În limitele competențelor funcționale, inspectorii au prelevat probele diurne și probe de apă potabilă existente la unitate, în vederea determinării indicilor microbiologici, potențiali declanșatori ai toxiinfecției alimentare. Astfel,  conform rezultatelor investigațiilor de laborator, obținute la data de 23.09.2024, în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare”, au precizat reprezentanții Agenției.

Potrivit ANSA, cantina din incinta instituției își va putea relua activitatea.

***

Pe 19 septembrie, Ministerul Sănătății a anunțat despre un caz de toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. Se menționa că 65 de elevi și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne ale infecției acute provocate de consumarea unor alimente contaminate. 14 copii și angajatul liceului au fost internați la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar 6 copii – la Spitalul municipal de boli contagioase pentru copii. Un elev se află în secția de reanimare. Potrivit Ministerului, primele semne de boală printre elevii au apărut pe 17 septembrie, iar o parte dintre elevi care prezentau semne de boală diareică acută au plecat la domiciliu însoțiți de părinți. Ministerul a declarat că la liceul „Aristotel” învață 362 de elevi, repartizați în XII clase liceale, iar în cămin locuiesc 132 de elevi. Detalii AICI.

În aceeași zi, directorul liceului „Aristotel” a declarat pentru NewsMaker că elevii instituției de învățământ ar fi fost infectați cu norovirus, care se poate răspândi prin consumul de apă și alimente contaminate dar poate fi transmis și prin contact direct de la o persoană la alta. În acest caz, a adăugat directorul, nu este vorba despre o toxiinfecție alimentară. Potrivit acestuia, au fost spitalizați acei copii care locuiau în cămin, pentru ca infecția să nu se răspândească. Ce ține de elevul din secția de reanimare, a adăugat directorul liceului, acesta are boli concomitente. Detalii AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: