ANSP: Vaccinul contra COVID-19 va ajunge în Moldova cel devreme în mai. Și nu pentru toată lumea
Full Article 3 minutes read

ANSP: Vaccinul contra COVID-19 va ajunge în Moldova cel devreme în mai. Și nu pentru toată lumea

Vaccinurile împotriva COVID-19 nu vor ajunge în Republica Moldova mai devreme de luna mai, întrucât, țara noastră este pe la sfârșitul listei de așteptare dintre cele 92 de state incluse în mecanismul COVAX*. Declarația a fost făcută de către șeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Anatol Melnic pentru Jurnal TV.

Reprezentantul ANSP  a precizat că, pentru început, vor fi imunizați doar 20% dintre cetățenii Republicii Moldova. Ceilalți vor trebui să aștepte până când statul va avea posibilitate să cumpere și alte doze. Vaccinarea se va face la dorință, iar primii vor beneficia de preparat lucrătorii medicali, cei din domeniul educației, beneficiarii din centrele de plasament și persoanele trecute de 65 de ani, care suferă de boli cronice.

„Mai departe, vom vedea care va fi vaccinul de pe piață și țara singură va trebui să-și cumpere acest vaccin… Noi așteptăm, cel mai devreme posibil, este luna mai, când țara va primi primul lot de vaccin”, a declarat Anatol Melnic.

Expertul a precizat că imunizarea se face cu două doze de vaccin, administrate la un interval de circa 3 săptămâni.

„La noi sunt estimați ca să fie vaccinații în prima tranșă la 700 de mii de oameni, câte două doze, asta avem la un milion și 400 de mii de doze de vaccin. De ce două doze? Pentru că vaccinurile care sunt puse acum pe piață ele prevăd administrarea a două doze la un interval de 21 – 28 de zile. La toate vaccinurile este diferit”, a mai spus Melnic.

Preparatul va fi administrat benevol și nu va putea fi găsit în farmacii.

*Mecanismul COVAX, condus de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) şi OMS, urmăreşte să accelereze dezvoltarea şi fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi să garanteze un acces corect şi echitabil pentru fiecare ţară din lume.

***

Precizăm că în mai multe state precum SUA, Israel sau Marea Britanie a început deja campania națională de vaccinare. Din 27 decembrie, aceasta va demara și în Uniunea Europeană.

Pe 30 noiembrie, premierul Ion Chicu a declarat că, în opinia sa, vaccinul împotriva coronavirusului nu va ajunge în Republica Moldova mai devreme de sărbătorile de Paști.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: