Nu mai devreme de Paște. Ion Chicu, despre când va ajunge vaccinul împotriva coronavirusului în Moldova
Full Article 2 minutes read

Nu mai devreme de Paște. Ion Chicu, despre când va ajunge vaccinul împotriva coronavirusului în Moldova

Premierul Ion Chicu este de părere că vaccinul împotriva coronavirusului nu va ajunge în Republica Moldova mai devreme de sărbătorile de Paști. Declarația a fost făcută pe 30 noiembrie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Șeful executivului a dat de înțeles că țara noastră va accepta oricare dintre vaccinurile împotriva coronavirusului care vor fi aprobate, indiferent de producător.

„Actualmente, în etapa aproape finală, sunt vreo 7 vaccinuri de la diferiți producători. Republica Moldova stă în rând pentru toate. Nu am comandat nimic, pentru că nu se plasează comenzi. UE a precomandat, pentru că în producere nu este nimic. M-am adresat prim-miniștrilor țărilor baltice, rușilor, am discutat cu ungurii, cu România vom discuta, dacă vor avea posibilitate… Vaccin vom primi când va fi în producere”, a precizat premierul.

Ion Chicu a precizat că, în opinia sa, potențialul vaccin nu va ajunge în Republica Moldova prea curând.

„Eu cred că, realist vorbind, mai degrabă de Paște nu vom avea vaccin, nici noi și nici lumea”, a spus Chicu.

Întrebat de ce Chișinăul nu s-a adresat până acum României cu această solicitare, prim-ministrul s-a arătat sigur că Bucureștiul va susține Republica Moldova: „Colegii noștri discută cu România, inclusiv pe dimensiunea Agenției Medicamentului. Vă asigur că atunci când România va primi vaccinul, ne va da și nouă, frățește”.

***

Pe 24 noiembrie, senatorul PNL România Viorel Badea a declarat, după o întrevedere cu ministrul Sănătăţii al României, că o parte din dozele de vaccin împotriva COVID-19, pe care le va obţine Bucureștiul din partea Uniunii Europene, va ajunge în Republica Moldova. Ulterior, o declarație în acest sens a fost făcută și de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

În prezent, există cel puțin 7 vaccinuri împotriva coronavirusului care au ajuns în faza a III-a de studiu: AstraZeneca și Universitatea Oxford (Marea Britanie); Moderna (SUA); Novarax (SUA); Pfizer și BioNTeh  (SUA și Germania); Johnson & Johnson (SUA); Sputnik V (Rusia); EpiVac Corona (Rusia).

În Marea Britanie și Rusia a început deja vaccinarea în masă a populației.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: