Apartamentele debranșate, cu facturi pentru căldură. Parlicov explică plățile care „au surprins și deranjat”
Full Article 3 minutes read

Apartamentele debranșate, cu facturi pentru căldură. Parlicov explică plățile care „au surprins și deranjat”

Ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că pe 17 ianuarie a organizat audiența lunară a petiționarilor iar subiectul mai multor adresări a fost facturile la energia termică. Cei mai mulți, potrivit ministrului, percep că repartizarea căldurii se referă doar la coloanele ce traversează apartamentul lor debranșat. „Ceea ce nu este corect”, a menționat Parlicov, adăugând că volumul se repartizează și pe locurile de uz comun: etaj tehnic, subsol, casa scării. Potrivit ministrului, fiecare consumator, la solicitare, poate obține informații despre modul cum s-a calculat factura pentru apartamentul său. 

Din cauza că vineri nu voi fi în țară, am organizat astăzi audiența lunară a petiționarilor. Subiectul mai multor adresări a fost facturile la energia termică. Intuiesc că acest subiect a surprins și a deranjat mai mulți oameni. Am observat că mulți percep că repartizarea căldurii se referă doar la coloanele ce traversează apartamentul lor debranșat, ceea ce nu este corect. Furnizorul de energie termică este responsabil de livrarea agentului termic până la peretele blocului sau contorul de bloc. Ulterior, gestionarul blocului locativ distribuie întregul volum între locatari, pentru a acoperi și achita 100% din căldura recepționată, care se repartizează și pe locurile de uz comun: Etaj tehnic; Subsol; Casa scării”, a scris ministrul pe rețelele de socializare.

Oficialul a declarat că a solicitat întreprinderilor să explice public ce factori au stat la baza cifrelor din aceste facturi: „La fel, fiecare consumator poate obține, la solicitare, informații despre modul cum s-a calculat factura pentru apartamentul său, ca să verifice dacă s-au luat în calcul corect particularitățile blocului și apartamentului corespunzător”.

Parlicov a mai precizat că metodologia de repartizare a căldurii în interiorul blocului este neutră pentru operatori.

Ea vizează doar modul de repartizare a căldurii livrate la bloc între locuitorii blocului. Termoelectrica și CET Nord vor încasa strict valoarea gigacaloriilor livrate la peretele blocului, în baza datelor contorului. Cum corect a menționat unul din petiționari, în același bloc sunt apartamente care stau cu geamurile deschise, în timp ce alții primesc insuficientă căldură”, a declarat Parlicov.

Potrivit ministrului, corectitudinea repartizării căldurii între apartamente depinde de calitatea datelor privind starea reală a sistemului de încălzire din bloc, pe care o cunoaște cel mai bine gestionarul blocului locativ (asociația de proprietari, IMGFL, etc).

Ministrul a mai spus că a solicitat întreprinderilor energetice să creeze mecanisme de examinare individuală a fiecărui caz, inclusiv cu posibilitatea de a recalcula facturile în baza datelor corectate privind starea sistemului de încălzire din bloc.

Directorii de la întreprinderi vor explica funcționarea acestor mecanisme”, a conchis Parlicov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: