„Ar fi vârful iresponsabilității”. Slusari anunță că Platforma DA nu va înainta o moțiune de cenzură împotriva guvernului Chicu
Full Article 3 minutes read

„Ar fi vârful iresponsabilității”. Slusari anunță că Platforma DA nu va înainta o moțiune de cenzură împotriva guvernului Chicu

Platforma Demnitate și Adevăr nu va înainta o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Ion Chicu. Și asta pentru că ar fi „iresponsabil” din partea opoziției să vină cu o astfel de inițiativă pe timp de criză. Precizarea a fost făcută de vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, în cadrul unui briefing de presă. 

„Este încă un element de cinism cras în această angajare de răspundere. Guvernarea realizează foarte bine că în această criză pandemică, criză social-economică, ar fi vârful iresponsabilității din partea opoziției să vină cu moțiune de cenzură și să inițieze reglări de conturi în parlament. Ei știu că noi suntem mai responsabili decât ei. Au recurs deliberat la un element de cinism când au venit cu această angajare de răspundere fără niciun motiv, adăugând acolo elemente legislative care nu au nici în clin nici în mânecă cu starea de urgență. Am vrut să spun cuvântul „rușine”, însă pentru Igor Didon acesta este străin”, a adăugat Alexandr Slusari.

Precizăm că parlamentul se întrunește astăzi în ședință plenară iar prim-ministrul va prezenta proiectul de măsuri de sprijin în contextul stării de urgenţă.

Ieri, cabinetul de miniştri şi-a asumat răspunderea pe un proiect de lege ce vizează mai multe măsuri fiscale pentru susţinerea cetăţenilor şi ale agenţilor economici a căror activităţi au fost sistate odată cu impunerea stării de urgenţă.

Printre noile reglementări se numără şi reducerea TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa. O altă măsură aprobată de Executivul de la Chişinău este majorarea ajutorului de şomaj la 2775 lei.

Guvernul a aprobat şi subvenţionarea cheltuielilor legate de achitarea salariului sau a indemnizaţiei în cazul şomajului tehnic sau staţionării pentru acei agenţi economici care nu activează în această perioadă. În plus, şi titularii de patentă, care nu mai pot lucra, vor fi scutiţi de plată. S-a decis şi în cazul acestora că se vor restitui contribuţiile sociale în sumă fixă.

Totodată, s-a amânat până la 25 iulie termenul de achitare a taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea.

Premierul Ion Chicu susţine că legile anticriză vor diminua impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra cetăţenilor, economiei naţionale şi bugetului de stat.

Potrivit legislaţiei, dacă în decurs de trei zile de la prezentarea proiectului în parlament, nu este depusă nicio moţiune de cenzură împotriva guvernului, documentul se consideră adoptat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: