Guvernul își asumă răspunderea în fața parlamentului pentru mai multe măsuri de susținere a cetățenilor
Full Article 3 minutes read

Guvernul își asumă răspunderea în fața parlamentului pentru mai multe măsuri de susținere a cetățenilor

Venitul lunar minim garantat pentru familiile cu venituri mici a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă. De asemenea, a fost majorat cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil, de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei). Măsurile se regăsesc legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative, asupra căreia guvernul și-a angajat miercuri, 1 aprilie, răspunderea în fața parlamentului.

Potrivit vicepremierului Sergiu Pușcuța, ministru al Finanțelor, pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgență. În perioada stării de urgență, solicitanții de ajutor social care nu pot prezenta acte confirmative privind veniturile, terenurile agricole și structura familiei, vor depune o declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor din declarație. Aceatsă declarație va fi acceptată pentru examinare privind posibilitatea acordării ajutorului social.

Ajutorul minim de șomaj a fost stabiit la 2775 de lei. În prezent, persoana care se înregistrează în calitate de şomer, dar nu întrunește criteriile de acordare a ajutorului, nu beneficiază de plăți. Prin proiectul asumat, toate persoanele care se vor înregistra la subdiviziunile teritoriale a ocupării forței de muncă vor primi minimum 2775 de lei pe lună.

Totodată, titularii de patentă care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă vor fi scutiți de plată.

Va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, iar termenul de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea pe perioada stării de urgență va fi prelungit până la 25 iulie.

Guvernul preconizează cheltuieli de circa 320 milioane de lei pentru unele măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător și 264 milioane de lei pentru implementarea unor măsuri de susţinere socială a cetăţenilor, alte 232 milioane de lei fiind preconizate pentru alte măsuri.

Potrivit Constituției, guvernul își poate angaja răspunderea în fața parlamentului asupra unui program, unei declarații de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: