Arestovici susține că racheta din Dnipro fusese doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei. Armata îl contrazice
Full Article 3 minutes read

Arestovici susține că racheta din Dnipro fusese doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei. Armata îl contrazice

Alexei Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, susține că racheta care a lovit blocul de locuit din Dnipro ar fi fost doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei. Potrivit acestuia, aparatul oricum a căzut peste clădire și a explodat. În dimineața de 15 ianuarie, forțele armate ucrainene l-au contrazis pe Arestovici și au îndemnat populația să se informeze doar de la prima sursă.

Declarația lui Arestovici a fost făcută în cadrul unei intervenții live pe YouTube.

— Racheta din Dnipro nu a putut fi doborâtă? l-a întrebat moderatorul Mark Feigin pe Arestovici.

— Ba da, a fost doborâtă, dar a căzut peste scară. A explodat atunci când a căzut, a răspuns Arestovici. — În afară de asta, acolo există o problemă cu fumul toxic. La prima vedere (pentru că trebuie să cercetăm și să cercetăm), dar putem presupune că combustibilul toxic a devenit un element suplimentar de infestare.

 

 

 

 

În dimineața de 15 ianuarie, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au negat spusele lui Arestovici despre doborârea rachetei X-22 care a intrat într-o casă din Dnipro:

„Radarul a detectat locul aproximativ de lansare, altitudinea, viteza de zbor. Nu există nicio îndoială că a fost o rachetă X-22. Forțele armate ale Ucrainei nu dispun de mijloace necesare ca să doboare acest tip de rachetă. De la începutul agresiunii militare a Rusiei, peste 210 rachete de acest tip au fost lansate spre teritoriul Ucrainei. Nici măcar unul nu a fost doborât de sistemele de apărare aeriană”, se arată în comentariul oficial.

Potrivit Forțelor Armate ucrainene, aceste rachete pot fi doborâte doar de sistemele Patriot PAC-3 sau SAMP-T. Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a îndemnat oamenii să se informeze de la prima sursă.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a comentat cele întâmplate: „Memorie veșnică celor ale căror vieți au fost răpite de teroarea rusă. Lumea trebuie să oprească acest rău. Continuă căutările sub dărâmături. Luptăm pentru fiecare om, pentru fiecare viață. Îi vom găsi pe toți cei care se fac responsabili. Toți vor fi trași la răspundere. Maxim”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.

Fragmente de rachetă au căzut și în Republica Moldova, lângă satul Larga din raionul Briceni. În dimineața de 15 ianuarie, Ministerul de Interne a anunțat că a fost depistat focosul cu explozibil în resturile de rachetă, prăbușite în ajun în apropierea localității Larga, raionul Briceni. Acesta conține circa 80 kg de explozibil și urmează a fi detonat. Cetățenii sunt îndemnați să păstreze distanța.

Arestovici susține că racheta din Dnipro fusese doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei. Armata îl contrazice

MAI

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: