Armata Națională, gazda unui curs de instruire: vor participa evaluatori din Coreea de Sud, Germania, inclusiv Ucraina
Full Article 2 minutes read

Armata Națională, gazda unui curs de instruire: vor participa evaluatori din Coreea de Sud, Germania, inclusiv Ucraina

Timp de 12 zile, în Republica Moldova, va avea loc un exercițiu multinațional. Vor participa inclusiv militarii Armatei Naționale. Aceștia vor fi verificați de experți naționali și internaționali cum îndeplinesc acțiuni specifice misiunilor internaționale de menținere a păcii. În această perioadă, pe drumurile naționale va putea fi văzută tehnică militară. Concomitent, în Moldova, va avea loc un curs de instruire la care vor participa evaluatori din Coreea de Sud, Franța, Germania, Iordania, Italia, România inclusiv Ucraina. Precizările au fost făcute pe 11 iunie de reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău. 

Reprezentanții Ministerului au anunțat că militarii Armatei Naționale vor participa, în perioada 17-28 iunie, la exercițiul multinațional „Scutul Păcii 2024”.

Exercițiul are ca scop evaluarea Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (OCC). Militarii vor fi verificați de experți naționali și internaționali la îndeplinirea acțiunilor specifice misiunilor internaţionale de menținere a păcii, cum ar fi: patrulare, convoiul şi escorta, percheziţia tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securităţii obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum şi acordarea primului ajutor medical”, au precizat reprezentanții Ministerului.

Concomitent, a anunțat Ministerul, Armata Națională va găzdui Cursul de instruire a evaluatorilor care are ca scop pregătirea personalului militar privind procedurile și corectitudinea desfășurării evaluării în conformitate cu conceptul OCC.

La cursul menționat vor fi instruiți 37 evaluatori din Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Columbia, Coreea de Sud, Franța, Georgia, Germania, Iordania, Irlanda, Italia, Kazahstan, Malta, Marea Britanie, Maroc, România, Serbia, SUA, Tunisia, Turcia și Ucraina. De menționat că certificarea OCC este o condiţie obligatorie pentru participarea Armatei Naţionale în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, inclusiv KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban. Armata Naţională a aderat la programul OCC în 2007″, au comunicat reprezentanții Ministerului.

În legătură cu pregătirile pentru desfășurarea exercițiului „Scutul Păcii 2024”, Ministerul a adăugat că, pe parcursul lunii iunie, pe drumurile naționale vor avea loc mai multe deplasări de tehnică militară din locurile de dislocare permanentă spre Centrul de Instruire al Armatei Naționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: