Asociației Judecătorilor din Republica Moldova supărați pe decretul Maiei Sandu de demitere a șase judecători
Full Article 2 minutes read

Asociației Judecătorilor din Republica Moldova supărați pe decretul Maiei Sandu de demitere a șase judecători

Demiterea a șase judecători din Republica Moldova, printr-un decret al președintei Maia Sandu, a stârnit profunda îngrijorare a Asociației Judecătorilor din Republica Moldova. Aceasta atrage atenția asupra respectării principiilor fundamentale ale justiției, independenței și integrității sistemului judiciar.

Potrivit Asociației, situația actuală ridică serioase semne de întrebare cu privire la respectarea acestor principii. Se insistă pe transparența totală a întregului proces decizional și pe respectarea garanțiilor legale și procedurale ce protejează drepturile judecătorilor.

„Reiterăm angajamentul ferm pentru protejarea statutului constituțional și a dreptului fiecărui judecător, pledăm pentru imparţialitate în evaluarea activității judecătorilor și exprimăm încrederea că toate măsurile implementate în Republica Moldova vor corespunde standardelor internaționale în domeniul justiției.
Sprijinim colegii noștri și ne păstrăm speranța că vom avea posibilitatea să rămânem convinși că sistemul nostru judiciar rămâne independent, eficient şi just”, se menționează în comunicatul Asociației Judecătorilor.

Asociația mai subliniază că deciziile finale în aceste cazuri trebuie adoptate în cadrul unor procese echitabile, fără influențe externe sau presiuni nejustificate, și bazate pe criterii clare și obiective, iar astfel de acțiuni nu doar că subminează integritatea personală a magistraților, ci afectează și încrederea cetățenilor în sistemul judiciar.

Amintim că, pe 12 septembrie, un decret semnat de președinta Maia Sandu, prin care șase judecători au fost eliberați din funcție, a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Astfel, judecătorii Rodica Berdilo, Victoria Harîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu părăsesc sistemul judiciar. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: