AUDIO „Eu mai mult risc: lucru, mită, variante”. Un vameș de la Sculeni, reținut în flagrant când ar fi primit €10 mii
Full Article 3 minutes read

AUDIO „Eu mai mult risc: lucru, mită, variante”. Un vameș de la Sculeni, reținut în flagrant când ar fi primit €10 mii

Un vameș și un transportator au fost plasați în izolator pentru 72 de ore. Aceștia au fost reținuți pe 26 iunie, după ce primul ar fi acceptat peste 10 mii de euro de la al doilea. Transportatorul ar fi intenționat să aducă în Moldova, prin contrabandă, un lot de marfă. Cazul a avut loc la postul vamal Sculeni. „Ce riști tu? Că ai transportat? Da eu ce risc? Eu mai mult risc: pe lucru, chestii, mită, variante” – este o secvență dintr-o înregistrare audio prezentată de Centrul Național Anticorupție. 

Centrul Național Anticorupție a anunțat că un vameș, de la Postul vamal Sculeni, a fost reținut în după-amiaza zilei de 26 iunie de ofițerii CNA și procurorii municipiului Bălți într-un dosar de corupere pasivă. Funcționarul este bănuit că ar fi pretins și acceptat peste 10 000 de euro de la un transportator de colete pentru a asigura trecerea nestingherită a unui lot de marfă de contrabandă prin postul vamal.

Urmărirea penală a început în baza unei autosesizări, în cadrul căreia au fost documentate acțiunile vameșului, dar și ale transportatorului, soldate cu reținerea acestora. Potrivit probelor acumulate, s-a constatat că în urma înțelegerii prealabile între vameș și transportator a fost asigurată introducerea prin contrabandă a unui lot de marfă contra unei mite de peste 10 mii de euro. Astfel, la data de 26 iunie, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți, l-au reținut în flagrant pe angajatul Postului vamal Sculeni imediat după primirea sumei de peste 10 000 de euro. De asemenea, în cadrul acțiunilor de urmărire penală a fost reținut și complicele vameșului. Ambele persoane sunt plasate în izolator pentru 72 de ore”, au comunicat reprezentanții Centrului.

CNA a mai declarat că au fost efectuate și percheziții, soldate cu ridicarea mai multor mijloace financiare, telefoane mobile, un automobil și marfa introdusă prin contrabandă.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz sunt în desfășurare și au loc în cadrul unei cauze pornite în temeiul art. 324 Cod penal – coruperea pasivă”, a menționat reprezentanții Centrului.

CNA a prezentat și o discuție audio în acest caz:

– „Banii îs la mine, el i-o dat mie. (…) Da el merge cu mine. Și el o zis „Брат, никому не отдаешь деньги, пока не видим товар” (în traducere: frate, nu dai bani nimănui până nu vedem marfa). (…) Am văzut marfa acolo, pe loc am dat banul”, a comunicat un bărbat.

– „Tu crezi că ai să rămâi fără bani și fără marfă? (…) Eu mai tare risc ca voi”, a menționat a doua persoană.

– „Da eu cum am riscat până aici. Eu când ți-am dat-o ție mă temeam să nu mă încarce mascații pe la Iașiul cela”, a spus prima persoană.

– „Nu și ce riști tu? Că ai transportat? Da eu ce risc? Eu mai mult risc: pe lucru, chestii, mită, variante. Hai să fim serioși”, a spus a doua persoană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: