AUDIO „Fiecare document costă bani”. Mai mulți funcționari ANSA din Ungheni și oameni de afaceri, bănuiți de luare de mită
Full Article 3 minutes read

AUDIO „Fiecare document costă bani”. Mai mulți funcționari ANSA din Ungheni și oameni de afaceri, bănuiți de luare de mită

Mai mulți funcționari de la Direcția Teritorială Siguranţa Alimentelor din Ungheni a ANSA, precum și oameni de afaceri, fac obiectul anchetei ofițerilor DGT Nord a CNA și procurorilor Oficiului Nord al Procuraturii anticorupție. Aceștia sunt cercetați penal pentru eliberarea frauduloasă a zeci de certificate fitosanitare și sanitar-veterinare agenților economici. 

S-a constatat că din decembrie 2021 și până în prezent, șeful interimar al Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni, în complicitate cu doi subalterni responsabili de domeniul Sănătatea Plantelor, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenți economici.

Acțiunile ilegale erau efectuate în schimbul certificatelor fitosanitare, ce permit exportarea produselor fără un control al mărfii.

Sumele de bani ce ar fi fost primite sistematic de la exportatori variau între 3000 – 5000 lei, iar eliberarea actelor avea loc fără efectuarea verificărilor ce atestă inspecția mărfii, inclusiv în afara orelor de muncă și în zile de odihnă.

Într-o perioadă similară de timp, în cadrul aceleiași scheme de corupție, alți doi șefi de la Direcţie, responsabili de gestionarea domeniului Sănătate Animală, ar fi eliberat pentru mită certificate sanitar-veterinare agenților economici care duceau la abator animale neînregistrate în sistemul de evidență.

Pentru a le da proveniență, funcționarii ar fi utilizat datele animalelor identificate și înregistrate după alte persoane fizice. Adeverințele veterinare permiteau agenților economici și persoanelor fizice să vândă carnea în piețele specializate sau să o livreze în instituții publice, inclusiv grădinițe.

CNA a prezentat și unele discuții ale celor vizați cu privire la liberarea certificatelor. „Am să aduc tot ce trebuie”, a spus o persoană în cadrul unui dialog. „Iaca Angela trebuia să-mi dea mie pentru două luni, trebuia să-mi dea 10 mii de lei”, a spus o altă persoană.

„Dacă nu fac eu, nu face nici Marin. (…) Fiecare document costă bani, știi”, a menționat o altă persoană cercetată în cadrul anchetei.

Astăzi, ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție Oficiului Nord au descins cu zeci de percheziții la birourile, domiciliile și automobilele a patru funcționari publici de la ANSA Ungheni și la doi agenți economici. Au fost depistate sume de bani în lei şi valută străină, circa 50 000 de lei și 2 500 de euro.

În cadrul verificărilor au fost depistate și blancuri de certificate necompletate, pe care erau aplicate ștampilele persoanelor juridice.

Cele șase persoane percheziționate sunt cercetate penal pentru corupere pasivă, corupere activă și luare de mită.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: