Avertismentul Poliției de Frontieră: Imagini false cu aglomerații la Aeroportul Chișinău circulă online
Full Article 3 minutes read

Avertismentul Poliției de Frontieră: Imagini false cu aglomerații la Aeroportul Chișinău circulă online

În ultimele zile, pe rețelele de socializare apar tot mai multe secvențe video și foto cu aglomerații în care cetățenii așteaptă la rând la terminal sau în fața Aeroportului Internațional Chișinău. Astfel de imagini au fost distribuite pe 15 și 16 august, inclusiv de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și fostul premier, Ion Chicu. De fapt, aceste imagini nu sunt actuale și sunt folosite în scopuri politice, informează Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Aglomerațiile de la Aeroport sunt cauzate de neorganizarea corespunzătoare, a comentat fostul prim-ministru Ion Chicu pe o rețea de socializare pe 15 august. El a subliniat că pasagerii sunt obligați să ajungă cu cel puțin trei ore înainte de zbor, fapt ce contravine legislației.

În aceste condiții, acțiunea de prezentare la înregistrare a pasagerilor cu 3 ore mai devreme este o greșeală enormă și încălcarea legislației în vigoare și recomandărilor ICAO. Spre exemplu, avem 1 rută la 13:00 și 3 rute la 14:00. Real la orele 11:00 la înregistrare vom avea în jur de 800 persoane. Se vor înregistra o parte, iar dacă cineva întârzie de la rută 13:00 nu dovedește să se înregistreze, că deja este rând la rută de la orele 14:00”, afirmă Chicu.

Fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care acuză guvernarea PAS de incompetență și iresponsabilitate în gestionarea situației susține că ”haosul de la Aeroport și punctele vamale nu poate fi justificat prin război, opoziție sau secetă”. Dodon, care a publicat și câteva imagini cu oameni care se înghesuie la Aeroport, consideră că vina aparține exclusiv managementului defectuos al celor aflați la conducere.

Pe 16 august, Poliția de Frontieră a reacționat la aceste mesaje și a declarat că secvențele video și foto nu sunt actuale și sunt folosite în scopuri politice.

Cu toate acestea, Poliția de Frontieră recunoaște că cel mai mare număr de pasageri în aeroport poate să se înregistreze în intervalul orelor 11:00 – 13:00, atunci când sunt planificate mai multe zboruri concomitent, dar în aceste situații, Poliția de Frontieră, împreună cu autoritățile competente din aeroport, implementează măsuri speciale pentru fluidizarea și degajarea fluxului.

În aceste condiții, Poliția de Frontieră recomandă cetățenilor să se informeze din prima sursă și să nu creadă zvonurilor sau anumitor postări de pe rețelele de socializare care au scopul de a manipula societatea.

Poliția de Frontieră ne mai informează că Aeroportul Internațional Chișinău rămâne, în continuare, cel mai solicitat punct de trecere a frontierei de stat, înregistrând zilnic peste 17.000 de traversări. Începând cu luna iunie, numărul călătorilor a crescut semnificativ din cauza sezonului estival, când atât conaționalii, cât și cetățenii străini, în special ucraineni, își planifică călătorii peste hotare.

Autoritățile recomandă cetățenilor să vină la aeroport cu cel puțin trei ore înainte de zbor, să-și verifice toate actele necesare, asigurându-se că pașaportul este valabil, iar în cazul cetățenilor străini, că dețin documentele care justifică scopul călătoriei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: