Azerbaidjanul a restricționat temporar importul de ouă și carne de pasăre din Moldova 
Full Article 2 minutes read

Azerbaidjanul a restricționat temporar importul de ouă și carne de pasăre din Moldova 

Azerbaidjanul a restricționat temporar importul produselor din carne din două regiuni ale Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut pe 22 ianuarie de publicația Raport. Cea din urmă a făcut referire la o informație comunicată de Agenția de Securitate Alimentară din Azerbaidjan. Au fost introduse restricții la importul păsărilor vii, ouălor pentru incubație, cărnii de pasăre și produselor gata din carne de la fermele de păsări din Rîșcani și Dubăsari. 

Azerbaidjanul a restricționat importul produselor din carne din Republica Moldova și Libia, pe baza datelor Organizației mondiale pentru sănătate animală privind depistarea gripei aviare și a febrei aftoase în acestea, a menționat publicația. 

„În conformitate cu „Codul sănătății animalelor terestre” al Organizației mondiale pentru sănătatea animalelor a fost introdusă o restricție temporară la importul păsărilor vii și a ouălor pentru incubație, cărnii de pasăre, produselor gata din carne de la fermele de păsări din regiunile moldovenești Rîșcani și Dubăsari”, au declarat reprezentanții Agenției. 

Autoritățile moldovenești nu au reacționat deocamdată la restricțiile anunțate de Azerbaidjan.

Menționăm, în perioada 12-19 ianuarie 2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate mai multe focare de influență aviară înalt patogenă:

  • un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Șoldănești, satul Poiana;
  • un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Rîșcani, satul Borosenii Noi;
  • un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Dubăsari, satul Oxentea;
  • 5 focare la păsări domestice în exploatații nonprofesionale din raionul Soroca, satul Parcani.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor raporta că au fost instituite zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări. Totodată, autoritatea îndemna deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice să anunțe imediat personalul veterinar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: