„Azi aici nu e ședința CMC, aici e „Давай поженимся”. Cum a fost adoptat bugetul mun. Chișinău în prima lectură
Full Article 4 minutes read

„Azi aici nu e ședința CMC, aici e „Давай поженимся”. Cum a fost adoptat bugetul mun. Chișinău în prima lectură

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în prima lectură bugetul pentru anul 2022. Potrivit documentului, veniturile municipiului vor constitui, anul viitor, 5,42 miliarde de lei, cheltuielile – 6,60 miliarde de lei. De asemenea, acesta prevede că deficitul bugetar în 2022 va constitui 1,17 miliarde de lei. Autoritățile intenționează să îl acopere din contul împrumuturilor interne și externe și emiterea hârtiilor de valoare. Pentru adoptarea proiectului au votat 36 de consilieri municipali.

Înainte de adoptare, primarul mun. Chișinău Ion Ceban a menționat că bugetul municipal pentru anul 2022 a fost consultat timp de o lună cu toți consilierii din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), fără a ține cont de apartenența politică a acestora. Edilul a mai spus că în buget au fost incluse toate propunerile fracțiunilor, cu excepția celor din PAS, care nu ar fi prezentat demersurile necesare până la termenul limită de 9 decembrie, prevăzut de legislație.

„Avem un program foarte amplu și pentru străzi, curțile de blocuri, eficientizare energetică, managementul deșeurilor, suburbii, transport. Am fost consultat o lună de zile acest buget. Vreau ca aici să nu fie populism. Chișinăul are cea mai mare dinamică de dezvoltare. Ar fi bine să fie așa în toată țara. A fost un singur demers din partea unui consilier PAS pentru mai multe pozișii străzi, curți de blocuri. Execturivul le avea in acest buget. Avem o sumă enormă în investiții în capitală și nu am făcut diferență că este primar socialist sau PAS. Nu au fost diferențiați după culoarea politică”, a spus Ceban.

Ion Ceban a mai menționat că toate proiectele implementate până acum în municipiu s-au făcut datorită eforturilor sale împreună cu cele ale consilierilor municipali și a acuzat partidul de guvernare, PAS, că ar avea anumite interese proprii în oraș: „Sunt mândru de rezultatele pe care le-am obținut. Undeva cu discuții mai lungi și dezbateri mai aprinse. În condiții pandemice. Primăria își începe activitatea la 4 dimineața. Șmecherașii voștri din Parlament au firmele lor care vor să ni le bage pe gât. Oamenii nu sunt orbi. La anul viitor vom avea de două ori mai multe proiecte în folosul cetățenilor, dacă veți vota pentru bugetul propus”, a argumentat edilul.

Consilierul Partidului Liberal Ion Cebanu a criticat metoda prin care se propune adoptarea bugetului municipal. Acesta a calificat cele întâmplate la ședință drept demne de emisiunea „Hai să ne căsătorim” ( «Давай поженимся») și și-a acuzat colegii de corupție.

„Azi aici nu e ședința CMC, aici e „Давай поженимся”. Uitați-vă la ei cum stau, 90% sunt cumpărați, iar asta veți vedea când se va vota bugetul, taxele. Ridicolul cel mai mare este când se ceartă PAS-ul și cu socialiștii. Măi, vitejii neamului. Dar în 2019, 2020, după ce a fugit Plahotniuc și ați început a împărți pretorii, consiliile de administrație erați prieteni? Dinari recunoaște, maladeț, el e doctor. Erați buni și împărțeați tot”, a menționat acesta.

Înainte de procedura de vot, la microfon a venit din nou Valerii Klimenko, care a adresat o întrebare retorică: „De ce autoritățile mereu adoptă bugete? Corect, ca funcționarii să aibă cu ce să se ocupe anul viitor!”. Consilierul a mai spus că nu este suficientă adoptarea bugetului. În opinia sa, trebuie verificat modul în care acesta se implementează.

Potrivit documentului, taxele pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chișinău, pentru fiecare autovehicul (microbuz, autobuz), vor rămâne la nivelul anului 2021. În cazul taxei pentru prestarea serviciilor în regim de taxi, se stabilește stabilirea cotei taxei în mărime de 350 de lei pentru fiecare unitate de transport, având în vedere că aceste cote nu au fost ajustate din anul 2013.

Cotele la taxa pentru salubrizare, taxa pentru posesorii de câini și taxa pentru cazare sunt menținute la nivelul cotelor aprobate pentru anul 2021 (ținându-se cont de situația creată în domeniul serviciilor hoteliere în legătură cu impactul negativ al pandemiei COVID-19).

Bugetul a fost votat în prima lectură cu 21 de voturi PSRM, 13 voturi ale consilierilor Platformei DA, 1 vot PDM și 1 vot al PCRM. 5 consilieri PAS și 3 consilieri PL au votat împotrivă, iar 2 consilieri ai Partidului „ȘOR” și un consilier independent s-au abținut. Consilierul PUN Corneliu Pîntea nu s-a aflat în sala de ședințe în momentul votului.

Mai multe detalii despre ce prevede bugetul mun. Chișinău pentru 2022 găsiți AICI. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: