Bastionul democrației
Cum au transformat democrații un cartier din centrul Chișinăului într-o fortăreață
Partidul Democrat din Moldova (PDM) s-a mutat, recent, într-un oficiu luxos din centrul Chișinăului care, cândva, a fost construit de către Partidul Comuniștilor pentru sine. Cei din PDM s-au pregătit temeinic de „casă nouă": toate intrările în oficiu au fost blocate prin bariere și piloni pe tot perimetrul cartierului, au fost evacuați toți vecinii nedoriți și a fost amenajată parcarea pe teritoriul Procuraturii Generale. NM a analizat, cum a reușit Partidul Democrat să facă față tuturor „dificultăților" ce țin de mutare.
Cartierul general care duce spre offshore
La sfârșitul lunii noiembrie 2017, pe clădirea de pe strada Armenească, 44/3, cunoscută și drept Casa comunistului (mai devreme, acolo se afla sediul central al PCRM), a apărut panoul Partidului Democrat. Peste o lună și jumătate, democrații au declarat oficial despre schimbarea locului dislocării cartierului general al formațiunii.

Până la această mutare, sediul central al Partidului Democrat se afla într-o clădire din apropiere, mult mai modestă– pe strada Tighina, aceasta aparținând președintelui de onoare al PDM Dumitru Diacov.

Potrivit datelor RISE Moldova, în luna deembrie 2016, Casa comunistului a fost procurată de compania cu capital străin Constar Invest. Costul tranzacției este necunoscut. Fondator al Constar Invest este compania din Belize Jarrow Business, al cărei reprezentant în Moldova este Serghei Noskov – persoană de încredere a liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. RISE Moldova susține că Noskov estere reprezentantul-cheie al companiilor lui Plahotniuc care funcționează în Moldova și sunt înregistrate în offshore. Despre aceasta, potrivit RISE, mărturisesc documentele diverselor tranzacții la care au participat companiile liderului PDM.

Trebuie de menționat că noul sediu al PDM se află la doi pași de casa în care trăiește Plahotniuc.

Raportul financiar al PDM pentru anul 2017 confirmă că noul oficiu de pe strada Armenească este arendat de către partid la fel ca și celelalte încăperi în care sunt situate organizațiile teritoriale ale democraților.

La briefingul săptămânal de partid din 3 martie, purtătorul de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari a refuzat să răspundă la întrebarea jurnaliștilor despre costul arendei noului oficiu central al partidului. „Toate datele financiare, conform legii, sunt reflectate în raport. Puteți lua de acolo informați. Scuzați-mă, eu nu ofer alte comentarii", a spus Gamurari.

În raportul financiar al PDM este indicat că în anul 2017, pentru arenda a 15 oficii, partidul a plătit în total 594 de mii de lei. În raport nu există niciun fel de detalii referitoare la fiecare clădire.
Apărare circulară
Trecând în noul oficiu, democrații au limitat accesul jurnaliștilor și au înăsprit controlul permiselor. La evenimentele care au loc în noul oficiu al PDM, presa are acces doar în baza unor acreditări speciale și nu a legitimațiilor de jurnalist, cum era până acum. Fiecare redacție are dreptul de a acredita patru persoane: doi jurnaliști și doi fotografi sau operatori.

Înăsprirea controlului permiselor nu este unica măsură de securitate luată de democrați la noul sediu. La toate intrările în clădire sunt instalați piloni și bariere. NM a aflat că toate acestea s-au făcut cu permisiunea autorităților capitalei, în baza proiectului „executarea căilor de acces publice între străzile Bulgară și Armenească din contul terenurilor municipale".
Din documentele primite de NM la primăria capitalei reiese că la 28 septembrie 2017, cu câteva luni înainte de mutarea democraților, primăria a eliberat certificat de urbanism pentru elaborarea acestui proiect, semnat de viceprimarul Nistor Grozavu și arhitectul șef al orașului Sergiu Borozan.

Conform actelor, comanditar al lucrărilor este compania Art Business Club, al cărui proprietar este Vladimir Baldovici, ex-ministru al Construcțiilor în guvernul Zinaidei Greceanîi. Apropo, această companie, potrivit datelor Registrului de stat al persoanelor juridice, a fost înregistrată pe bulevardul Ștefan cel Mare, 73/1, adică în vecinătatea noului oficiu al democraților.
Proiectul de „executare a căilor de acces publice", în afară de instalarea câtorva panouri cu simbolurile PDM, prevede și instalarea îngrădirilor (piloni și bariere) la intrările de pe întreg perimetrul cartierului în care se află noul oficiu al PDM. Direcția trasporturi a primăriei capitalei a aprobat proiectul și a eliberat autorizație pentru executarea lucrărilor.
Vecinul nedorit
În pofida posesiei tuturor autorizațiilor, proiectul „executării", de facto, a fost greu de realizat. Problema constă în faptul că în aceeași curte cu oficiul democraților, intrarea căreia aceștia intenționau să o blocheze, se afla judecătoria sectorului Centru al capitalei. Aceasta ocupa etajul trei al clădirii preturii sectorului Centru și o parte a încăperilor din blocul administrativ de pe bulevardul Ștefan cel Mare, 73 (care se află alături de noul oficiul al PDM). În zilele de lucru, lângă sediul judecătoriei mereu era multă lume, acolo aproape în fiecare zi erau aduse persoane arestate. Anume acea cale de acces, pe care democrații intenționau s-o blocheze, avea rol de parcare, pe care, în zilele de lucru, nu erau locuri libere.

De fapt, problema privind judecătoria s-a rezolvat destul de repede. La doar două săptămâni de la primirea autorizației din partea primăriei pentru proiectul „executare", la 11 octombrie 2017, la propunerea ministrului de atunci al Justiției, vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari, guvernul a decis să transmită clădirea Ministerului Agriculturii de pe bulevardul Ștefan cel Mare, 162, în subordinea Ministerului Justiției. Autoritățile intenționau ca în această clădire cu multe etaje trebuie să se mute Judecătoria municipiului Chișinău, inclusiv judecătoriile tuturor sectoarelor capitalei care, după reformă, intră în componența acesteia.

Menționăm, în acest context, că, în conformitate cu Planul de construire a clădirilor noi și/sau de renovare a clădirilor existente, necesare pentru buna funcționare a instanțelor judecătorești, pentru judecătoria sectorului Chișinău este planificată construcția unei noi clădiri.

În legătură cu aceasta, în proiectul lui Vladimir Cebotari se menționa că nu s-a reușit identificarea unui teren potrivit pentru construcție, de aceea se propune ca toți judecătorii din Chișinău să fie mutați în clădirea Ministerului Agriculturii, astfel economisindu-se mijloacele bugetare. Se presupunea că clădirea de pe Ștefan cel Mare, 162, va fi replanificată, ținându-se cont de necesitățile instanțelor de judecată.

Deja peste o lună de la hotărârea guvernului de a transmite clădirea Ministerului Justiției, în aceasta au fost mutați judecătorii și personalul sectorului Centru al capitalei, fără nicio replanificare și reconstrucție, eliberând astfel clădirea din vecinătatea noului oficiu al PDM, iar odată cu aceasta, și intrarea în curte dinspre strada Bulgară.

În noua clădire, judecătoria a ocupat șapte etaje în loc de cele patru planificate inițial. Peste două luni după ce s-au mutat, în luna ianuarie 2018, noul ministru al Justiției Alexandru Tănase a recunoscut că sediul Ministerului Agriculturii nu este potrivit pentru Judecătoria municipiului Chișinău și a spus că la guvern deja se discută, unde vor fi mutați judecătorii sectorului Centru. Apropo, în afară de aceștia, în clădirea de pe bulevardul Ștefan cel Mare nu s-a mai mutat nicio judecătorie din alte sectoare ale capitalei. Pentru judecătoria sectorului Buiucani chiar se construiește un nou sediu.
Vecinul dorit
Clădirea de pe bulevardul Ștefan cel Mare, 73, unde era judecătoria sectorului Centru, nu s-a aflat niciodată în jurisdicția Ministerului Justiției. Anterior, acolo își aveau sediul Camera de Înregistrare, filiala unei bănci, Judecătoria Comercială de Circumscripție, oficiile unor notari, avocați, executori judecătorești, consultații juridice, birouri de traduceri și o cafenea. Clădirea era gestionată de Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului. Așa a fost până la 15 noiembrie 2017, când guvernul, la propunerea aceluiași Vladimir Cebotari, a transmis clădirea în gestiunea Procuraturii Generale. Se preconizează că în această clădire se vor muta Procuratura Generală și Consiliul Superior al Procurorilor.

În aripa stângă se află deja Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Procuratura municipiului Chișinău. Cea mai mare parte a construcției deocamdată este pustie. Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru NM că încă se discută despre mutare. Cei din departamentul logistică al Procuraturii Generale au precizat că deocamdată nu se pot muta în noul oficiu, întrucât clădirea cu suprafața de aproximativ 3,4 mii metri pătrați necesită reparație costisitoare, care încă nici nu s-a început.
Dincolo de „executare"
În comparație cu reparația din clădirea în care se preconizează transferul procurorilor, „amenajarea teritoriului" din jurul noului oficiu al democraților este demult încheiată. Comanditarul acestor lucrări, Compania Art Business Club, a selectat în calitate de executant firma Camelon-Cons, în care, apropo, activează, în calitate de consultant juridic, Vadim Cojușneanu, consilier municipal liberal și fost director al Întreprinderii municipale „Combinatul servicii funerare".

Conform proiectului de „executare" aprobat de primărie, au fost blocate toate intrările în curtea în care se află oficiul democraților: au fost instalate bariere, piloni (în unele locuri, instalarea lor permite și retragerea lor). Iar la intrările în oficiu, din două direcții, a apărut un panou de dimensiuni impunătoare, cu simbolurile Partidului Democrat.

Între timp, NM a constatat că lucrările de proiectare și cele îndeplinite de facto depășesc cu mult limitele terenurilor indicate în certificatul de urbanism.

Primăria a eliberat certificatul pentru „executare" a terenurilor municipale cu numerele 0100205488, 0100205244 и 0100205490. Acestea se află în spatele oficiului PDM. În certificat nu se menționează că „executarea" se va extinde peste alte terenuri, împrejmuite de democrați.
În schemă sunt indicate loturile cu numerele 0100205488, 0100205244 и 0100205490
În afară de aceasta, lotul din fața oficiului PDM, pe care democrații, de fapt, l-au amenajat în calitate de parcare de tip închis, nici nu aparține municipiului și se află în proprietatea statului. Din luna noiembrie 2018, acest teren adiacent clădirii de pe bulevardul Ștefan cel Mare, 73, la fel ca și clădirea în întregime, este în gestiunea Procuraturii Generale.
Terenul care a fost transmis Procuraturii Generale
Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru NM că PG nu pretinde la terenul din spatele clădirii. Porivit purtătorului de cuvânt al instituției Maria Vieru, PG nu poate folosi acest teren, deoarece el, în esență, servește ca pasaj subteran. Terenul din spatele clădirii este deja acordat ca lot separat care, în timpul apropiat, iarăși va fi transmis guvernului, a precizat Vieru.

Ce-i drept, în timp de instituțiile de stat decid, cui va aparține acest teritoriu, pe acesta a apărut deja îngrădirea și un panou de dimensiuni impunătoare cu simbolurile Partidului Democrat.
În afară de măsurile „de apărare" descrise, pe strada Armenească – de la intersecția cu strada Veronica Micle până la intersecția cu bulevardul Ștefan cel Mare – a fost instalat un indicator care interzice parcarea și staționarea. La intersecție, stă de gardă, în permanență, un automobil al Inspectoratului Național de Patrulare (INP), care reacționează imediat la orice staționare. NM a încercat să afle de la serviciul de presă al INP, cu ce scop polițiștii stau acolo, însă, promițând că vor reveni cu un sunet, sursele de acolo nu au mai răspuns la apel.

De asemenea, NM a încercat să afle, de la serviciul de presă al PDM, ce presupun asemenea măsuri de securitate în jurul noului oficiu al partidului și în ce temei a fost închis accesul la căile de utilitate publică. Pe adresa serviciului de presă a fost expediat un demers în scris. Drept răspuns, cei de la PDM au spus că nu vor răspunde la întrebările NM și nu intenționează să comenteze nici mutarea în noul oficiu, nici amenajarea teritoriului.
Text: Evghenii Ceban
Foto: Maxim Andreev, NewsMaker
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: