Bază de odihnă la Nistru și apartament de clasa „premium”. Cele mai scumpe achiziții ale deputaților în 2022 
Full Article 6 minutes read

Bază de odihnă la Nistru și apartament de clasa „premium”. Cele mai scumpe achiziții ale deputaților în 2022 

Fiecare al patrulea deputat din Parlamentul Moldovei și-a cumpărat o mașină sau a investit bani într-un imobil pe parcursul anului trecut, scrie tv8.md. Jurnaliștii au analizat declarațiile de avere depuse de parlamentari și au vorbit despre cele mai scumpe achiziții.

Se menționează că în proprietatea vicepreședintelui Parlamentului Mihai Popșoi a ajuns o clădire cu 3 etaje din zona de odihnă Vadul lui Vodă, cunoscută drept cea mai mare stațiune de agrement din Republica Moldova.

Deputatul a indicat noua achiziție în declarația de avere drept „spațiu comercial” pentru care a plătit 60 de mii de euro, scriu jurnaliștii.

Vicepreședintele Parlamentului a recunoscut că a investit într-un imobil din domeniul turismului. „Este un obiectiv nefinalizat și în măsura în care voi avea posibilități să-l finalizez, va fi o bază de odihnă”, a spus Popșoi.

Sursa menționează că imobilul în care a investit familia Popșoi este de fapt o veche bază de odihnă.

Clădirea de 236 de metri pătrați, indicată în declarația de avere a deputatului, a fost construită în anul 2009. Este situată chiar la poarta complexului care ocupă 18 ari de teren. Căsuțele aflate pe teritoriu nu figurează în actele cadastrale, pentru că nu ar fi construcții capitale. (…) În iulie 2022, Mihai Popșoi a cumpărat baza de odihnă cu 60 de mii de euro”, comunică jurnaliștii.

Jurnaliștii mai precizează că în decembrie 2022, când au filmat prima dată baza de odihnă, acolo erau deja executate lucrări de izolare termică la fațada clădirii.

În declarația de avere pentru anul 2022, deputatul Mihai Popșoi nu a indicat careva cheltuieli suportate pentru reparația bunului imobil. În document se regăsește doar suma de 60 de mii de euro inclusă în contractul de vânzare-cumpărare a clădirii de 236 de metri pătrați”, susțin jurnaliștii.

Se mai precizează că cei 18 ari de teren pe care se întinde baza de odihnă cumpărată de Popșoi aparțin formal Primăriei Vadul lui Vodă care l-a dat în arendă. Întrebat care este taxa de arendă anuală pentru teren, tatăl deputatului a spus: „Fosta taxă era de 9 000 de lei, dar acum nu știu, pentru că s-a ridicat. Pe anul acesta trebuie deja să ne vină”. La precizarea cât de mult s-a ridicat, Ion Popșoi a declarat: „Cu o sută și ceva de procente”.

Pe lângă investiția imobiliară de la Vadul lui Vodă, familia Popșoi și-a cumpărat anul trecut și o mașină de model „Renault Kadjar”, fabricată în 2019, pentru care a plătit peste 300 de mii de lei. Un an în urmă, explicând cum face față facturilor și prețurilor tot mai mari, Popșoi declara că a renunțat la mașină pentru a face economii în familie.

Întrebat despre noul autoturism, Popșoi a explicat că l-a cumpărat după ce a vândut ambele mașini ale familiei, deținute anterior. „Tot am o singură mașină. Nu am două mașini. Și se folosește soția de ea. Astăzi am venit cu troleibuzul”, a precizat el.

Sursa citată mai menționează că familia Popșoi a înregistrat anul trecut venituri care depășesc valoarea achizițiilor pe care le-a făcut: „Mihai Popșoi a încasat peste 588 de mii de lei din salarii și indemnizații achitate de Parlament. Iar soția sa, angajată la o ambasadă în R. Moldova a adus în familie aproape 590 de mii de lei. Încă 37 de mii de euro i-au obținut din vânzarea unui apartament pe care Mihai Popșoi îl avea din anul 2012″.

În afară de bunurile cumpărate anul trecut, vicepreședintele Parlamentului mai are în proprietate un teren intravilan de 12 ari pe care l-a moștenit în 2006 și un apartament de 65 de metri pătrați, cumpărat în 2016 cu 400 de mii de lei. Iar în conturi bancare, Popșoi păstrează peste 600 de mii de lei.

Jurnaliștii mai scriu că socialistul Adrian Albu este deputatul care a făcut cele mai scumpe achiziții anul trecut. Angajat în ultimii șapte ani doar în funcții publice, acesta și-a cumpărat anul trecut casă, apartament și garaj. Investițiile l-au costat aproape două milioane de lei.

Adrian Albu indică în declarația de avere un împrumut de 51 de mii de euro luat de la o companie de construcții, pe care s-a obligat să-l achite timp de doi ani. Potrivit paginii web a companiei, aceasta a construit până acum doar blocuri cu apartamente de clasa premium, toate situate în centrul Chișinăului”, precizează sursa.

În timp ce unii deputați și-au completat averea anul trecut, alții dimpotrivă, și-au vândut bunurile sau le-au donat copiilor. De exemplu, deputatul socialist Radu Mudreac a înstrăinat casa pe care și-a construit-o în sectorul Buiucani. Tranzacția a avut loc la scurt timp după ce deputatul s-a pomenit cu dosar penal pentru spălare de bani.

Printre parlamentarii care și-au micșorat averea anul trecut se numără și Ion Groza. Doar că deputatul PAS nu și-a vândut casa, ci i-a donat-o fiicei. Acesta a indicat în declarația de avere doar valoarea cadastrală a imobilului, de circa 10 mii de euro. „În realitate, casa este mult mai valoroasă, are două etaje și este situată într-o zonă scumpă a Durleștiului, în apropiere de șoseaua Balcani”, scriu jurnaliștii.

O vilă de 66 de mii de euro, cumpărată anul trecut, s-a făcut remarcată în declarația de avere depusă de deputatul PAS, Boris Marcoci. Parlamentarul a dezvăluit că imobilul este situat în România, dar susține că nu-i aparține și de fapt ar fi proprietatea copiilor săi.

Iar deputatul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, Vasile Bolea, a cumpărat anul trecut unimobil de tip comercial. A plătit 25 de mii de euro pentru 56 de metri pătrați.

Un alt parlamentar care a făcut achiziții scumpe anul trecut este Roman Roșca. Deputatul PAS indică în declarația de avere că a cumpărat 5 ari de teren, împreună cu o casă de 135 de metri pătrați, pentru care a plătit 700 de mii de lei. Roșca a investit și în reparația imobilului, astfel valoarea casei a crescut până la 1,3 milioane de lei, declară deputatul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: