Biden îl consideră „ucigaș” pe Putin. Ce s-a întâmplat după declarația controversată a președintelui SUA?
Full Article 4 minutes read

Biden îl consideră „ucigaș” pe Putin. Ce s-a întâmplat după declarația controversată a președintelui SUA?

Președintele SUA Joe Biden a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune ABC că îl consideră ucigaș pe omologul său rus, Vladimir Putin. De fapt, acesta a răspuns cu „da” la întrebarea jurnalistului. De asemenea, Biden a declarat că Putin va suporta „anumite consecințe”, dacă se va demonstra că Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale din SUA, care s-au desfășurat anul trecut. Portalul Meduza a publicat un sumar al acțiunilor care au urmat după declarația liderului de la Casa Albă.

1. SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza otrăvirii lui Alexei Navalnîi

După declarația lui Joe Biden, Ministerul Comerțului din SUA a anunțat că, din 18 martie, va fi restricționat exportul și re-exportul în Rusia a echipamentelor, tehnologiilor și softului legat de securitatea națională. În acest mod, SUA intenționează să împiedice accesul Moscovei la tehnologiile americane care „ar putea fi utilizate pentru activități în scopuri meschine în sfera armamentului chimic”.

2. Ambasadorul Rusiei la Washington, chemat la Moscova

Prima reacție a Moscovei la acțiunile americanilor a fost chemarea ambasadorului rus de la Washington pentru consultări. Ministerul de Externe de la Moscova a precizat că diplomatul Anatolii Antonov va participa la discuții pentru „a analiza ce să facă și încotro să se îndrepte în relațiile cu SUA”. În comunicatul de presă se arată că Rusia vrea să aprecieze primele luni de activitate ale echipei lui Biden și, de asemenea, să decidă care „ar putea să fie căile de redresare a relațiilor ruso-americane care sunt în stare precară și au fost induse, de facto, într-un blocaj de către Washington”.

3. Politicienii ruși au calificat declarația lui Biden drept „marazm politic”

Moscova a calificat declarația lui Joe Biden drept „marazm politic”, „isterie din cauza neputinței” și „agonie”. Speakerul Dumei de Stat Veaceslav Volodin consideră că afirmația președintelui american contravine rațiunii și reprezintă o insultă pentru ruși. Acesta a calificat acuzația drept „isterie și neputință”.

Iar președintele Comisiei pentru securitate și luptă anticorupție din cadrul Dumei de Stat, Vasilii Piskariov, a declarat că „autoritățile ruse dețin dovezi incontestabile privind implicarea SUA în alegerile din Rusia”.

4. Casa Albă a promis să acționeze direct în relația cu Rusia

În cadrul unui briefing de presă, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că SUA va acționa direct în relația cu Rusia, inclusiv în ceea ce ține de „problemele care trezesc îngrijorări”. Potrivit acesteia, administrația prezidențială va avea o nouă abordare în relația cu Rusia. „Nu vom privi în cealtă parte, cum s-a făcut în ultimii patru ani, dar vom efectua presiuni asupra lor pentru acțiunile pe care le întreprind”, a declarat Psaki. Aceasta a precizat că Washingtonul va colabora cu Moscova în sferele de interes comun. Aceasta nu a răspuns la întrebarea jurnaliștilor, dacă Joe Biden a vorbit metaforic atunci când a afirmat că Putin este ucigaș.

5. Cursul rublei rusești a căzut, iar bursa financiară a atins minimul din ultimele trei luni

În seara de 17 martie, cursul dolarului american a ajuns la 74 de ruble, iar cea a monedei euro la 88 de ruble. În dimineața de 18 martie, dolarul american costa 73,6 ruble, iar euro – 88,02 ruble. Indexul Bursei de la Moscova a înregistrat o cădere de 2,28% la închiderea sesiunii din 17 martie, până la  3507,91 puncte, iar în timpul tranzacțiilor financiare a coborât mai jos de 3500 de puncte.

Căderea indexului este una record din 21 decembrie 2020.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: