Getty Images

SUA oferă un nou pachet de asistență militară, în valoare de $2,5 miliarde, Ucrainei. Ce armament va fi transmis

Statele Unite ale Americii vor acorda un nou pachet de asistență militară, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, pentru Ucraina, care se confruntă cu invazia rusă. Anunțul a fost făcut pe 30 decembrie de președintele SUA, Joe Biden, într-o declarație publicată pe site-ul Casei Albe. 

Președintele american a comunicat că noul pachet de ajutor militar include livrări de armament din rezervele Pentagonului în valoare de 1,25 miliarde de dolari, precum și asistență în cadrul Inițiativei de Asistență în Securitate pentru Ucraina (USAI) în valoare de 1,22 miliarde de dolari. Prin programul USAI, Pentagonul încheie contracte pentru producția de arme, nu transferă arme deja existente.

La indicațiile mele, SUA continua să lucreze neobosit pentru consolidarea pozițiilor Ucrainei în acest război. Acest lucru va avea loc pe toată durata mandatului meu”, a declarat Biden.

Ulterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a precizat că asistența militară conține:

– muniții pentru sisteme de apărare împotriva dronelor (c-UAS);
– muniții pentru apărare aeriană;
– muniții pentru sistemele de rachetă HIMARS;
– muniții de artilerie de 155 mm și 105 mm;
– muniții aer-sol;
– sisteme anti-blindaj Javelin și AT-4;
– rachete cu lansare prin tuburi, ghidare optică și urmărire prin cablu (TOW);
– muniții pentru armele manevrate de echipaj și grenade cu fragmentare;
– echipamente și muniții de demolare;
– echipamente de comunicație, instruire, software, îmbrăcăminte și echipament individual; precum și piese de schimb, echipamente auxiliare, servicii, instruire și transport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: