Blinken, aflat la Chișinău, a anunțat un nou sprijin de $50 milioane pentru Moldova
Full Article 2 minutes read

Blinken, aflat la Chișinău, a anunțat un nou sprijin de $50 milioane pentru Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova un nou pachet de sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari. Banii vor fi destinați, printre altele, pentru rezistența la interferențele rusești și creșterea economică. Precizările au fost făcute de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu pe 29 mai, la Chișinău. 

Astăzi vrem să vă ajutăm să curățați sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 milioane de dolari suplimentare pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acestea vor consolida reziliența Republicii Moldova de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a crea parcursul spre UE și de a continua de a crea mai multe oprotunități în domeniul economic”, a declarat Antony Blinken.

De asemenea, secretarul de stat al SUA a anunțat și o investiție în sectorul energetic al Republicii Moldova. „Atacurile rusești au exacerbat și provocările țării dvs. Au crescut prețurile energiei, care afectează întreprinderile consumatorii. Statele Unite, împreună cu Moldova, doresc să sporească întrebuințarea resurselor regenerabile pentru a ne îndepărta de la dependența de resurse energetice rusești. (…) Astăzi voi vizita o substație energetică și mă bucur să anunț o investiție de 85 de milioane de dolari, o parte din acest fond de 300 de milioane de dolari derulați de USAID pentru structura gen stocarea bateriilor, liniile de transmisie de înaltă tensiune vor fi finanțate din aceste fonduri. Acestea vă vor ajuta să vă întăriți rețeaua electrică”, a menționat acesta.

Precizăm că Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: