Bloc din stânga, PAS din dreapta. Cum vor merge partidele din Moldova la alegerile anticipate
Full Article 11 minutes read

Bloc din stânga, PAS din dreapta. Cum vor merge partidele din Moldova la alegerile anticipate

La alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc peste două luni ar putea accede în parlament cel mult cinci partide, potrivit sondajelor. Dar sunt posibile și diferite situații și scenarii. Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, a anunțat la 4 mai despre crearea „Blocului lui Renato Usatîi”, împreună cu Partidul Patria. Pe lângă „Partidul Nostru”, din acesta va mai face parte și Partidul Patria. Mai multe partide – atât de pe eșichierul politic stâng, cât și de pe cel drept – sunt dispuse să participe la alegeri în componența acestui bloc electoral. Inclusiv Partidul Socialiștilor. Cu siguranță, PAS nu va coopera cu nimeni. Și Ion Ceban, primarul capitalei, ar putea avea un partid independent la aceste alegeri. NM prezintă, cine și cu cine încearcă deja să negocieze și cum Igor Dodon ar putea „pierde” Chișinăul în urma alegerilor.

Bloc

Conform ediției recente a Barometrului Opiniei Publice (BOP), cel din luna februarie, dacă alegerile ar fi avut loc în luna februarie, în parlament ar fi acces patru partide: Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Socialiștilor, Partidul „Șor” și „Partidul Nostru”. PAS ar fi obținut 48,6% și 54 de mandate de deputat, PSRM – 26,6% și 30 de mandate, Partidul  „Șor” – 8,7% și 10 mandate, „Partidul Nostru” – 6,2% și 7 mandate.

Celelalte partide, conform aceluiași sondaj BOP, nu ar fi depășit pragul electoral de 5%. Astfel, Partidul Democrat (PDM) ar fi obținut 0,8%, Partidul Comuniștilor (PCRM) – 3,3%, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) – 2,8%. Aceste date reflectă opțiunile respondenților care au decis pentru cine ar vota, aceștia constituind 60,9 la sută din toți participanții la sondaj.

Un alt sondaj, care a fost publicat la 21 aprilie de către Institutul Republican Internațional (IRI), a demonstrat că în parlament ar putea accede cinci partide. Cei mai mulți dintre persoanele chestionate de IRI sunt dispuși să-și dea votul pentru PAS – 33%. Pe locul doi s-a plasat PSRM, cu 19%, iar pe locul trei – „Partidul Nostru”, cu 6%. Partidele „Șor” și DA au acumulat câte 5%. Printre partidele care nu ar depăși pragul electoral se regăsesc PCRM – 3%, Partidul Democrat (PDM) – 2%, Partidul Liberal Democrat (PLDM) – 2% și Partidul Liberal – 1%.

Potrivit sondajelor, nu-i exclus că un partid ar putea obține majoritatea în parlament. Însă oricum, va trebui să formeze guvernul și să-l asigure de susținere politică.

Igor Dodon, liderul PSRM, s-a gândit de mult la aceasta și a declarat încă la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova, că „ar fi ideal ca eșichierul stâng să se unească și să meargă la alegeri într-un front comun”. „Eu consider că forțele de stânga ar trebui să se unească, să lase într-o parte toate supărările vechi. E clar că cineva se gândește că va trece în parlament cu forțele proprii. Nu va fi așa ceva. Îndemnul meu, declarația mea este: trebuie să ne unim, să formăm un bloc al forțelor de stânga, să alegem un simbol. Putem lua ca simbol steaua, să mergem la alegeri și să obținem majoritatea parlamentară. Și aceasta e real”, declarat Dodon.

El și-a expus ideea referitoare la unirea forțelor de stânga și după ce președintele Maia Sandu a semnat decretul cu privire la dizolvarea parlamentului. „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, ca un partid responsabil, pro-Moldova, nu poate rămâne într-o parte și cheamă toate forțele sănătoase, patriotice, pro-Moldova să-și unească eforturile pentru a pune capăt acțiunilor nechibzuite ale forțelor de dreapta, care tind să monopolizeze puterea în țară”, a scris Dodon pe rețelele sociale.

O sursă bine informată a comunicat pentru NM că socialiștii au trecut de la declarații direct la acțiuni și au început să stabilească legături cu alte partide de pe eșichierul politic stâng. Potrivit afirmațiilor sursei NM, în lista potențialilor parteneri ai socialiștilor sunt Partidul Comuniștilor, „Congresul Civic”, „Stânga Europeană” și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei al fostului premier Ion Chicu.

O altă sursă NM, apropiată de socialiști, a spus că reprezentanți ai PSRM au încercat deja să-l contacteze pe Grigore Petrenco, liderul Partidului Stângii Europene. Această informație a fost confirmată pentru NM și de o altă sursă, care nu are vreo legătură cu prima.

La rândul său, Grigore Petrenco a comunicat pentru NM că „Stânga Europeană” încă nu a luat o decizie cu privire la participarea la alegeri. „Noi nu am luat încă o decizie din cauza pandemiei. Noi am îndemnat să fie amânate chiar și alegerile prezidențiale, la fel ca și alegerile din Găgăuzia. Noi considerăm că nu merită să fie organizate alegeri în condiții de pandemie – este o chestiune ce vizează viața a sute de oameni. În zilele următoare, noi vom soluționa problema privind participarea noastră”, a spus politicianul.

Iar Ion Chicu a comunicat pentru NM că Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei va participa cu siguranță la alegeri, dar nu poate răspunde univoc dacă va intra în vreun bloc electoral. „Consider că acest scenariu este prea puțin probabil. Nu văd cu cine din partidele existente am putea merge la alegeri. Suntem încă la etapa de formare a echipei și invităm oamenii care pot propune ceva pentru țară. Dar nu pot spune pe nume, cine sunt acești oameni”, a menționat Ion Chicu.

Potrivit informațiilor unei surse NM care este bine informată, Ion Chicu nu va accepta un bloc cu PSRM, în caz contrar, el pur și simplu ar fi aderat la lista acestui partid pentru alegeri. „Declarații în acest sens [despre un bloc al partidului lui Chicu și PSRM] apar în spațiul public mai degrabă pentru a-l compromite pe Chicu”, consideră interlocutorul NM.

Comentând o eventuală alianță dintre PSRM și PCRM, o altă sursă NM a spus că ambele partide lucrează deja de mult în această direcție.

Iar Vladimir Voronin a declarat în discuțiile cu jurnaliștii că PCRM încă nu a primit o adresare oficială din partea PSRM, iar dacă o va primi, comuniștii „au dreptul să convoace plenara CC al PCRM și s-o analizeze”.

Soliști

Se presupune că la aceste alegeri, rolul de solist principal ar trebui să-l joace Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, și că pentru aceasta, i se caută un proiect politic gata pregătit. Despre aceasta a anunțat săptămâna trecută Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”.

Aceeași informație a fost confirmată pentru NM și de o sursă bine informată. Potrivit acesteia, un asemenea scenariu într-adevăr se discută. „Acest lucru ar trebui să aibă efect în Chișinău. Scopul este de a câștiga Chișinăul printr-o listă în care nu va fi Dodon”, a menționat sursa NM.

NM nu a reușit să ia legătura cu Ion Ceban pentru a afla dacă acesta intenționează să participe de sine stătător la alegeri. El n-a răspuns la apelurile telefonice ale reporterului NM.

Între timp, și partidul pro-prezidențial PAS a anunțat despre participarea sa „solo” în cursa electorală. Igor Grosu, președintele interimar al PAS, a declarat pentru NM că PAS nu examinează acum scenariul vreunui bloc. „Noi vom merge de sine stătător, dar nu excludem că vom include în listele electorale și persoane care nu sunt membri ai partidului. Deocamdată este prematur să dezvăluim numele acestora, le vom anunța la momentul potrivit”, a spus Grosu.

Și fostul coleg de bloc al PAS – Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA), în virtutea circumstanțelor, intenționează să participe de sine stătător la alegeri, deși inițial cei de la DA considerau că „ar trebui să meargă la alegeri într-un mega-bloc”.

„Dacă noi am fi mers într-un mega-bloc din forțe pro-europene și pro-române, am fi obținut în mod garantat 51 de mandate și chiar mai multe. Dar după ce PAS a declarat că merge separat, ideea și-a pierdut actualitatea”, a spus pentru NM Alexandr Slusari, vicepreședintele DA.

Totodată, Slusari a subliniat că aceasta nu înseamnă că DA nu examinează opțiunea privind cooperarea cu alte partide, dar pentru aceasta a rămas puțin timp. „Teoretic, e posibil ca reprezentanții altor partide să meargă pe lista DA. Dar noi constatăm o polemică dură în zona partidelor unioniste și eu nu sunt sigur că e posibil un salt, deoarece acestea nu se pot înțelege între ele. Dar noi ducem negocieri. Suntem deschiși pentru dialog, am fost întotdeauna pentru unitatea tuturor forțelor, chiar dacă uneori a fost și în detrimentul nostru”, a menționat Slusari.

Cei din platforma parlamentară Pentru Moldova consideră că e prematur să vorbească despre formatul în care vor participa la alegeri. Denis Ulanov, membru al Partidului „Șor” (face parte din Pentru Moldova), platforma Pentru Moldova este o construcție parlamentară, iar pentru alegeri, totul ar trebui să fie altfel întocmit din punct de vedere juridic. „Deocamdată este devreme să vorbim, în ce format vom merge la alegeri: de sine stătător sau în cadrul vreunui bloc. Încă urmează să avem consultări pe interior”, a menționat acesta.

Andrian Candu, liderul Partidului Pro Moldova, a comunicat pentru NM că formațiunea „va participa, firește, la alegeri”. „Noi am discutat cu unele forțe politice în privința participării într-un bloc, dar încă nu am luat o decizie în acest sens”, a adăugat Candu.

NM nu a reușit să ia legătura cu Ștefan Gligor, liderul „Partidului Schimbării”, pentru a afla, în ce format va participa la alegeri această formațiune. Însă unele surse NM din cercurile politice au menționat că Gligor va merge la alegeri în mod independent.

Spoileri și huligani

O sursă informată a comunicat pentru NM că adversarii PAS pregătesc spoilere politice – blocuri din partide mici, abrevierea cărora va fi asemănătoare cu PAS.

De asemenea, în spațiul politic al Moldovei a apărut recent Partidul „Ai noștri”, probabil, pentru a deruta electoratul „Partidului Nostru”.

Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, a menționat pentru NM că a prevăzut faptul că partidul său ar putea fi confundat cu „Ai noștri” și a inventat o soluție. La 4 mai, Usatîi a anunțat despre crearea „Blocului Renato Usatîi”. Pe lângă „Partidul Nostru”, din acest bloc va face parte Partidul Patria.

Într-un mod spectaculos (literalmente) s-a manifestat deja Partidul Acasă Construim Europa (PACE) al lui Gheorghe Cavcaliuc. Membrii acestui partid l-au stropit cu verde de briliant pe Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei, iar Cavcaliuc a susținut acțiunile acestora. „Așa ceva se va întâmpla cu toți funcționarii care, făcând abuz de funcțiile lor, se vor imuniza înaintea medicilor, a persoanelor în etate și a poporului”, a declarat el. Anchetarea acestui incident de către procuratură nu a stăpânit ardoarea lui Cavcaliuc, ci dimpotrivă, el a acuzat PG de persecuție politică.

„Performance-urile verzi” nu constituie singura acțiune a partidului lui Cavcaliuc înainte de alegeri. Un politician care urmărește cele întâmplate în raioanele Moldovei a comunicat pentru NM că formațiunea lui Cavcaliuc lucrează destul de eficient cu electoratul prin localități, promițând alegătorilor că va veni la guvernare și va returna banii care au „ars” pe cărticelele de economii.

„Este o minciună. Acești bani nu pot să fie restituiți, dar oamenii cred”, a menționat sursa NM.

Potrivit afirmațiilor acesteia, Cavcaliuc implică în acțiunile de agitație persoane care se bucură de încredere, de exemplu, polițiștii de sector.

Și Partidul „Democrația Acasă” (DA) al lui Vasile Costiuc ar putea încerca să ajungă „de afară” în parlament. Pe parcursul întregului an 2020, Costiuc nu a ratat protestele datorită cărora a ajuns în emisiunile televizate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: