Bolea s-a plâns la Procuratura Generală. Cere tragerea la răspundere a unor polițiști și președinți de consilii electorale 
Full Article 5 minutes read

Bolea s-a plâns la Procuratura Generală. Cere tragerea la răspundere a unor polițiști și președinți de consilii electorale 

Deputatul neafiliat Vasile Bolea, apropiat oligarhului fugar Ilan Șor, a depus o plângere la Procuratura Generală. El a cerut să fie trași la răspundere angajații poliției și președinții consiliilor electorale din raioanele Strășeni și Criuleni. Bolea a spus că cei vizați ar urmări întâlnirile sale cu cetățenii. Reprezentanții Procuraturii Generale au confirmat pentru NewsMaker că Bolea a depus un demers. Iar reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au îndemnat să nu fie atrași „în jocuri și polemici cu caracter politic”. 

Bolea a anunțat, pe 25 septembrie, că a depus o plângere la Procuratura Generală.

„Am solicitat tragerea la răspundere penală a angajaților poliției și a președinților consiliilor electorale din raioanele Strășeni și Criuleni. (…) Acești domni încalcă sistematic legea, urmărind întâlnirile noastre cu cetățenii, pe care le organizăm împreună cu Marina Tauber în calitate de deputați ai Parlamentului. Suntem filmați, fiecare pas al nostru este monitorizat – unde mergem, cu cine ne întâlnim, ce mijloace de transport folosim. Datele sunt transmise consiliilor electorale raionale și Comisiei Electorale Centrale”, a scris Bolea pe o rețea de socializare.

El a adăugat că „toți cei vinovați trebuie să fie pedepsiți conform legii, inclusiv cu închisoare de până la 5 ani”. „Abuzurile trebuie să fie oprite”, a comunicat Bolea.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a confirmat pentru NewsMaker că Bolea a depus o solicitare. „A fost înregistrată în cancelaria Procuraturii Generale, aceasta urmând a fi examinată potrivit legii”, a comunicat Moraru.

Purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu, a îndemnat să nu fie atrasă instituția electorală „în jocuri și polemici cu caracter politic”.

„Comisia Electorală Centrală și consiliile electorale de circumscripție electorală colaborează cu organele de drept în limitele prevăzute de legislația în vigoare. Considerăm că interpretările eronate care se fac au scopul de a intimida și exercita presiuni asupra organelor electorale. Reiterăm și pe această cale poziția noastră de principiu prin care îndemnăm concurenții electorali și actorii politici să renunțe la tentativele de a atrage organele electorale în jocuri și polemici cu caracter politic. CEC are o misiune clară care reiese din prevederile legale în vigoare, iar toate eforturile pe care le depunem, toate activitățile noastre, sunt îndreptate spre realizarea acestei misiuni”, a declarat Sîrbu pentru NewsMaker.

***

Vasile Bolea a fost în trecut membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar actualul mandat de deputat l-a obținut candidând pe listele acestei formațiuni politice. În 2023, Bolea și alți deputați socialiști – Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Alexandr Suhodolschi – au părăsit partidul, însă și-au păstrat fotoliile de parlamentari. Ulterior, toți patru au aderat la Partidul „Renaștere” – apropiat lui Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia.

În aprilie 2024, în cadrul unei ceremonii la Moscova, Ilan Șor a anunțat crearea Blocului „Victoria-Победа” – format din partidele „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, „Victoria” și politicieni afiliați oligarhului fugar. La eveniment a fost prezent și Bolea.

Menționăm, blocul „Victoria” pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și este împotriva parcursului european al Republicii Moldova.

În pofida invaziei din Ucraina, din momentul în care a aderat la Partidul „Renaștere” iar ulterior s-a alăturat și Blocului „Victoria”, Bolea a întreprins mai multe vizite în Rusia, unde s-a întâlnit cu oficiali ruși. Iar în iunie 2024, deputatul, împreună cu alți politicieni afiliați lui Șor, a fost la ambasada rusă din Chișinău pentru a marca Ziua națională a Rusiei. Parlamentarul a transmis și un mesaj de felicitare pentru cetățenii ruși pe rețelele de socializare.

Pe 13 iulie, Bolea a venit la Parlament cu un tricou cu sintagma „Putin Team” (în trad. din engleză: „Echipa Putin”), care face referire la președintele rus. Bolea a declarat că purtând acest articol vestimentar a vrut să transmită mesajul că Blocul „Victoria”, format din partidele și politicienii controlați de Șor și în care se regăsește și el, „va câștiga” alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova din această toamnă. Detalii AICI.

Pe 2 august, Bolea a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. El a spus că va fi „candidatul blocului „Victorie”, iar staff de campanie îi va fi Marina Tauber. Pe 7 august, Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea blocului „Victorie” pentru participarea la referendum și prezidențiale. Ulterior, Bolea a cerut instituției electorale să fie înregistrat drept candidat independent la scrutinul prezidențial și a fost refuzat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: