Bolea sfidează decizia propriului partid? Susține un alt candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei
Full Article 3 minutes read

Bolea sfidează decizia propriului partid? Susține un alt candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Victor Petrov și-a anunțat pe 10 martie intenția de a candida la funcția de bașcan al Găgăuziei. Anunțul a fost făcut alături de deputatul socialist Vasile Bolea, care și-a anunțat susținerea anume pentru acest candidat. Asta cu toate că, în ajun, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM) Vlad Batrîncea a anunțat că socialiștii îl vor susține pe Grigorii Uzun, fost deputat al fracțiunii PSRM în Parlament.

„La finalul unor discuții de lungă durată cu locuitorii diferitor colțuri ale meleagurilor noastre și în urma analizei detaliate a situației din Găgăuzia și în rezultatul discuțiilor cu mișcării social-politice „Gagauz Halk Birkii”, am acceptat propunerea grupului de inițiativă, privind propunerea candidaturii mele la funcția de bașcan al Găgăuziei”, a anunțat Victor Petrov.

Bolea sfidează decizia propriului partid? Susține un alt candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei

Victor Petrov/Facebook

Petrov și-a justificat decizia prin mai multe argumente, printre care situația economică a Găgăuziei, dar și contextul politic.

„Provoacă îngrijorare provocările venite din partea unor politicieni de la Chișinău față de statutul autonomiei, obținut cu atâta chin, față de drepturile sale de drept, întărite în legislația națională. Anumite forțe încearcă să prezinte poporul Găgăuziei drept „separatist”, deși, ca nimeni alții, anume găgăuzii astăzi pledează categoric împotriva românizării totale și sunt adepții întăririi statalități Moldovei, sunt împotriva înlocuirii limbii moldovenești cu cea română, împotriva schimbării statutului de neutralitate”, a menționat Petrov.

Politicianul de la Comrat a adăugat că pledează pentru relații apropiate cu Rusia și CSI: „Se încearcă divizarea noastră de prietenii noștri istorici Rusia și alte țări ale CSI. De secole popoarele noastre au trăit în prietenie și înțelegere, s-au ajutat atunci când au fost timpuri grele, și-au întins mâna în semn de ajutor. Și astăzi încearcă să ne certe și să ne monteze unii împotriva altor. Nu, nu vor reușit”, a mai spus deputatul găgăuz, care candidează la funcția de bașcan.

Bolea sfidează decizia propriului partid? Susține un alt candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei

PSRM

Amintim că, pe 9 martie, vicepreședintele Legislativului, deputatul socialist Vlad Batrîncea a anunțat că PSRM îl susține pe Grigorii Uzun la funcția de bașcan și că partidul este sigur că acesta va fi un bun guvernator al Găgăuziei.

Amintim că alegerile pentru funcția de bașcan sunt planificate pentru 30 aprilie. Politicienii care și-au anunțat intenția de a candida sunt Grigorii Uzun, Nicolai Dudoglo, Serghei Cimpoeș, Serghei Cernev, precum și foștii bașcani Mihail Formuzal și Dmitri Croitor.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: